To, jakimi właściwościami leczniczymi charakteryzuje się dany miód, zależy od tego, z jakich roślin pochodzi zbierany przez pszczoły nektar.

  • miód gryczany polecany jest przy problemach z układem krążenia, nerwicach i stanów wyczerpania organizmu,
  • miód wielokwiatowy polecany jest przy trudno gojących się ranach i przy katarze,
  • miód lipowy wspomaga leczenie grypy i łagodzi kaszel,
  • miód rzepakowy jest szczególnie zalecany przy problemach z miażdżycą, przy zaburzeniach rytmu serca, przy niewydolności krążenia, a także przy infekcjach dróg żółciowych.
  • miód wrzosowy wspomaga leczenie prostaty i różnych chorób układu moczowego.

Miód jest naturalną substancją o właściwościach zdrowotnych i właśnie dlatego warto go częściej spożywać. Nie tylko świetnie smakuje, ale i pomaga w zapobieganiu różnych schorzeń.

Sabina Sosnowska