Kuchnia wietnamska jest podobna do chińskiej. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem i aromatem świeżych przypraw. Nie brakuje w niej warzyw, mięsa, ryb czy owoców morza. Jakie są jej popisowe dania?
Kuchnia wietnamska
Wietnam to źródło azjatyckich smaków. Ich potrawy urzekają smakiem i zapachem. Gotowanie, tak samo jak życie jest oparte na równowadze smaków. Pikanteria bilansuje z łagodnością a ciepło z zimnem. Wszystko musi do siebie odpowiednio pasować. Kuchnia wietnamska bazuje na takich dodatkach i przyprawach jak sos rybny, imbir czy chilli. Szybko i krótko gotowane warzywa zachowują swoją kruchość i niesamowity smak. To doskonała podstawa zup, których nie brakuje w tej kuchni. Jedną z podstawowych zasad wietnamskiej kuchni jest pięć elementów dania – coś ostrego, słonego, słodkiego, gorzkiego i kwaśnego. Potrawy spożywa się za pomocą pałeczek, podobnie jak w Chinach. Bez wątpienia, to wyjątkowa i pełna oryginalnych smaków kuchnia, której warto spróbować. Jakie są jej popisowe dania?
Dania kuchni wietnamskiej
Każdy region Wietnamu charakteryzuje się swoimi składnikami i popisowymi daniami. Nie brakuje w nich przypraw, świeżych dodatków oraz ryżu, którego w Azji spożywa się w dużych ilościach. Wśród znanych dań, wyróżnia się kilka, których choć raz w życiu warto spróbować. Jedną ze znanych potraw jet nem, czyli popularne w Polsce sajgonki. To zawijane w ryżowy papier warzywa, krewetki oraz mięso, w dowolnych kombinacjach. Ruloniki podaje się na ciepło lub zimno, z dodatkiem różnych sosów. W Wietnamie królują zupy z przeróżnymi dodatkami. Najbardziej znana to pho, czyli rosół z makaronem i dodatkami. Makaron w formie nitek, może być podawany z wołowiną lub kurczakiem. Zupę pho można jeść o każdej porze dnia, także na śniadanie, co jest typowe u Wietnamczyków. W restauracjach z kuchnią wietnamską, w karcie nie może zabraknąć wieprzowiny. Przyrządzana w woku wieprzowina z makaronem ryżowym, jest jednym z tradycyjnych dań. Innym, ale równie smacznym daniem jest ban bo hue, czyli pikantna potrawa z makaronu ryżowego i mięsa. Do gotowania używa się dużej ilości świeżych ziół, takich jak kolendra, trawa cytrynowa czy tajska bazylia co daje potrawom niepowtarzalny smak.
Nem Ran – sajgonki z wieprzowiną
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 150 g makaronu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 grzyby mun
- marchewka
- pieprz, sól
- 2,5 łyżki sosu rybnego
- papier ryżowy
Przygotowanie:
Jajko gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Cebulę i czosnek siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Grzyby mun oraz makaron namaczamy przez 10 minut we wrzątki, po czym drobno kroimy. Składniki mieszamy z mięsem i przyprawiamy. Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie. Układamy na ściereczce, nakładamy farsz i zwijamy w ruloniki, podobnie jak krokiety. Po 30 minutach smażymy sajgonki w głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
Zupa pho
Składniki:
- 1,3 kg kości wołowych
- 2 duże cebule
- kawałek świeżego imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 1/2 laski cynamonu
- 4 goździki
- 4 łyżeczki cukru
- sos rybny
- sos Hoisin
- sos sojowy
- makaron ryżowy
- cebula dymka
- świeża kolendra
- kiełki fasoli
- świeża papryczka chili
- cytryna/limonka
- 100 g wołowiny bez kości
Przygotowanie:
Umyte kości gotujemy w garnku przez 5 minut od momentu wrzenia. Po czym ponownie zalewamy je 3,5 l wody i gotujemy. Dodajemy cebulę, imbir, anyż, goździki i cukier. Zupę gotujemy bez przykrycia przez 2 godziny. Pozostałe składniki siekamy i umieszczamy w osobnych naczyniach. Surową wołowinę kroimy na cienkie plastry a wywar odcedzamy z kości. Zupę doprawiamy do smaku sosami. Makaron ryżowy gotujemy. Gotowy układamy na dnie miseczki, na niej następnie plasterki wołowiny. Całość zalewamy zupą, dodajemy wybrane dodatki – kolendrę, grzyby, kiełki oraz dymkę i zachwycamy się smakiem.
Katarzyna Antos