Dom Styl życia
Jak wybrać blat kuchenny?
Wybór odpowiedniego blatu kuchennego stanowi spore wyzwanie. Ten element wyposażenia powinien być praktyczny i odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Wybór odpowiedniego blatu kuchennego stanowi spore wyzwanie. Ten element wyposażenia powinien być praktyczny i odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Blat laminowany
Jest produkowany z płyty wiórowej, którą pokrywa się warstwą laminatu. Blat laminowany zazwyczaj wykańcza się listwą. Czasem można spotkać się z zaokrągleniem fabrycznym. Firmy oferują powierzchnie matowe, półmatowe i połyskujące. Łatwo można utrzymać czystość blatów laminowanych. Wykazują one odporność na działanie wysokiej temperatury (do 180 stopni Celsjusza). Niestety, blaty laminowane nie są pozbawione wad. Można je stosunkowo łatwo zarysować nożem. Myjąc blat, należy go równolegle osuszać, ponieważ płyta wiórowa wykazuje tendencję do pęcznienia.
Blat kamienny
Kuchnie, w których umieszczono blat kamienny, wyglądają elegancko i szykownie. Mamy do czynienia z dużym wyborem materiałów. Blat może zostać wykonany z granitu, marmuru czy trawertynu. Kamień wykazuje odporność na zabrudzenia, wysoką temperaturę i zadrapania nożem. Ten typ blatu nastręcza sporo trudności podczas obróbki. Przycięcia kamiennej płyty i dopasowanie do wymiarów szafki wymaga użycia specjalistycznych narzędzi. Zanim zdecydujemy się na to rozwiązanie, powinniśmy ocenić wytrzymałość naszych mebli, ponieważ ten rodzaj blatu sporo waży.
Blat kompozytowy
Przy produkcji blatu kompozytowego wykorzystuje się płyty laminowane, które pokrywa się kompozytem. Ten ostatni stanowi mieszankę akrylu i pigmentów. Do zalet blatów kompozytów zalicza się: trwałość, odporność na zadrapania, plamy, wilgoć i wysoką temperaturę.
Blat drewniany
Na ogół wykonuje się go z wykorzystaniem drewna z drzew liściastych lub egzotycznych. W tym przypadku niezwykle istotną rolę odgrywa impregnat. Drewno należy pokryć olejem, lakierem lub melaminą. Choć ten rodzaj blatu charakteryzuje się niską ceną, posiada wiele wad. Drewno jest podatne na zadrapania, zarysowania i wysoką temperaturę.
Blat konglomeratowy
W tym przypadku mamy do czynienia z syntetycznym kamieniem. Konglomerat wytwarza się z kruszywa kamiennego (marmur, granit) i żywic poliestrowych. Na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od prawdziwego kamienia. Wśród atutów blatu konglomeratowego wymienia się: odporność, trwałość i brak tendencji do powstawania plam.
Niezależnie od rodzaju blatu, powierzchnię użytkową należy regularnie czyścić wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie należy osuszyć go czystą szmatką.
Artykuł powstał we współpracy ze Studiem Aranżacji Wnętrz Agnieszki Adamek
« Nagroda: Przygotuj się do przyjścia wiosny!
sirena46
8 lat temu
Na wiosnę zmieniałam meble kuchenne i właśnie miałam ten problem. Jednak po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wybrałam blat z płyty laminowanej 🙂 Idealnie komponuje się z meblami, jest trwały, nie widać zarysowań i jest łatwy w utrzymaniu.