Wybór odpowiedniego blatu kuchennego stanowi spore wyzwanie. Ten element wyposażenia powinien być praktyczny i odporny na uszkodzenia mechaniczne.

Blat laminowany

Jest produkowany z płyty wiórowej, którą pokrywa się warstwą laminatu. Blat laminowany zazwyczaj wykańcza się listwą. Czasem można spotkać się z zaokrągleniem fabrycznym. Firmy oferują powierzchnie matowe, półmatowe i połyskujące. Łatwo można utrzymać czystość blatów laminowanych. Wykazują one odporność na działanie wysokiej temperatury (do 180 stopni Celsjusza). Niestety, blaty laminowane nie są pozbawione wad. Można je stosunkowo łatwo zarysować nożem. Myjąc blat, należy go równolegle osuszać, ponieważ płyta wiórowa wykazuje tendencję do pęcznienia.

Blat kamienny

Kuchnie, w których umieszczono blat kamienny, wyglądają elegancko i szykownie. Mamy do czynienia z dużym wyborem materiałów. Blat może zostać wykonany z granitu, marmuru czy trawertynu. Kamień wykazuje odporność na zabrudzenia, wysoką temperaturę i zadrapania nożem. Ten typ blatu nastręcza sporo trudności podczas obróbki. Przycięcia kamiennej płyty i dopasowanie do wymiarów szafki wymaga użycia specjalistycznych narzędzi. Zanim zdecydujemy się na to rozwiązanie, powinniśmy ocenić wytrzymałość naszych mebli, ponieważ ten rodzaj blatu sporo waży.

Blat kompozytowy

Przy produkcji blatu kompozytowego wykorzystuje się płyty laminowane, które pokrywa się kompozytem. Ten ostatni stanowi mieszankę akrylu i pigmentów. Do zalet blatów kompozytów zalicza się: trwałość, odporność na zadrapania, plamy, wilgoć i wysoką temperaturę.