Jadalne prezenty świąteczne Boże Narodzenie to czas prezentów. Wręczamy je najbliższym i przyjaciołom, co roku próbując sprawić im radość. Co zrobić, aby najbliższe święta były wyjątkowe? Okaż swoje uczucia, własnoręcznie przygotowując pyszne i piękne niespodzianki. Zdradzamy kilka sprawdzonych pomysłów

“Świąteczne prezentowe idee nie muszą być drogie. Kuchnia daje nam nieograniczone możliwości w zaskakiwaniu najbliższych i sprawianiu im przyjemności nawet przy małym budżecie.” – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w Strefa Restauracja&Bar – „Wystarczy wręczyć zrobione własnoręcznie ciasteczka zamiast kupionych czekoladek, albo zrezygnować z kolejnego zestawu kosmetyków na rzecz aromatyzowanych soli. Nie ma osoby, która nie doceniłaby włożonej w taki prezent pracy.”

Na słodko

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć – coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów. Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji. Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.

Składniki:

•250g czekolady mlecznej, białej bądź gorzkiej
•250 g ulubionych dodatków np. łuskane pistacje, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, jadalne kwiaty
•Opcjonalnie przyprawy: laska wanilii, chili

Sposób przyrządzenia:

1.Pistacje, orzechy, suszone owoce posiekaj. Odłóż po 1 łyżce każdego ze składników, resztę wymieszaj.
2.Czekoladę rozpuść w zanurzonej w wodzie misce, a następnie dorzuć pozostałe składniki oraz przyprawy.
3.Ciepłą (ale nie gorącą) masę wylej na woskowanym pergaminie w schłodzonej blaszce.
4.Wierzch posyp odłożonymi bakaliami
5.Później wystarczy już tylko wstawić czekoladę do lodówki i kiedy będzie już twarda połamać na kawałki.

Na słono

Oryginalnym i jednym z najprostszych do przygotowania prezentów jest aromatyzowana sól. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy rzeczy: sól morska lub kamienna, blender i… oryginalny dodatek. Do klasyków należą sól matcha – z dodatkiem listków zielonej herbaty, sól prowansalska z ziołami i lawendą oraz sól tajska przygotowana z kolendrą, imbirem i skórką z limonki. Warto jednak puścić wodze fantazji – do soli można dodawać najróżniejsze przyprawy, zioła, suszone owoce czy nawet kwiaty.

Sól matcha

Składniki:

•150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
•70g japońskiej zielonej herbaty matcha w proszku

Sposób przyrządzenia:

1.Wymieszaj składniki i umieść w słoiczku.