Sól prowansalska

Składniki:

•150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
•70 g świeżych ziół – rozmaryn, bazylia, szałwia, oregano, tymianek, lawenda

Sposób przyrządzenia:

1.Wszystkie świeże zioła wymyj i wysusz.
2.Zmieszaj je w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie – pozostaw większe kawałki ziół.
3.Sól z ziołami wysyp na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na ok.

Sól tajska

Składniki:

•150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
•35 g mielonego imbiru
•35 g mielonej kolendry
•Suszona skórka z 1/2 limonki

Sposób przyrządzenia:

1.Wszystkie zioła zmieszaj w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie – pozostaw większe kawałki ziół.

Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku rodzajów soli w malutkich słoiczkach, aby obdarowana osoba mogła z nimi poeksperymentować. Każdy słoiczek można podpisać przykładami potraw, do których dobrze ją wykorzystać.

Smaczne i piękne

Aby nasz prezent był jeszcze bardziej wyjątkowy, warto zatroszczyć się o jego odpowiednie zapakowanie. Jedzenie najlepiej zamknąć w szczelnych i przezroczystych słojach, które można później wedle uznania udekorować. Przydadzą się do tego najróżniejsze wstążki, guziki czy etykietki. Świątecznego charakteru przybraniu dodadzą dzwonki, kokardy lub delikatne złote łańcuszki. Pyszny prezent można zapakować również na kształt dużego cukierka lub włożyć do ozdobnego pudełka. Ogranicza Was tylko wyobraźnia!