Sekrety kosmetyków Uroda

Hydrolat z róży damasceńskiej

Cera dojrzała wymaga szczególnej troski. W miarę upływu czasu należy modyfikować plan pielęgnacji. Czy hydrolaty mogą spowolnić procesy starzenia i zapobiec powstawaniu zmarszczek?

Cera dojrzała wymaga szczególnej troski. W miarę upływu czasu należy modyfikować plan pielęgnacji. Czy hydrolaty mogą spowolnić procesy starzenia i zapobiec powstawaniu zmarszczek?

Przez lata firmy kosmetyczne nie doceniały wód kwiatowych, które stanowią produkt uboczny destylacji ukierunkowanej na otrzymywanie olejków eterycznych. W ostatnich latach dostrzeżono potencjał hydrolatów. Dużą popularnością cieszy się destylat z róży damasceńskiej, który ma postać przeźroczystego płynu.

 

Historia róży

Róża uchodzi za królową kwiatów. Artyści często wykorzystują ją jako symbol miłości i piękna. Nazwa kwiatu odzwierciedla przekonania starożytnych mędrców, którzy uważali, iż róża zawsze przyjmuje czerwone zabarwienie. Dziś wiemy, że ta roślina posiada wiele odmian.

Pochodzenie surowca

Wśród krajów, w których masowo uprawia się różę damasceńską, wymienia się Bułgarię, Indie, Turcję, Chiny i Rosję. Najwyższą jakością charakteryzuje surowiec pochodzenia bułgarskiego. Warunki klimatyczno-glebowe znajdują odzwierciedlenie w składzie i zapachu rośliny. Niektóre osoby mają tak rozwinięte powonienie, iż potrafią rozpoznać kraj, z którego przywieziono kwiaty.

Kosztowna produkcja

W związku z tym, iż produkcja kosmetyków na bazie róży damasceńskiej jest niezwykle kosztownym przedsięwzięciem, tego typu produkty charakteryzują się wysoką ceną. Hydrolat uzyskany jako produkt uboczny destylacji roztacza wokół siebie głęboką, słodko-miodową woń.

Hydrolat – zastosowanie

Wodę kwiatową uzyskaną z róży damasceńskiej można stosować jako substytut toniku. Po myciu twarzy przykładamy do niej wacik nasączony hydrolatem. W tym miejscu warto podkreślić, iż kosmetykiem nie należy przecierać skóry. Pozwólmy zadziałać dobroczynnym składnikom zawartym w wodzie kwiatowej.

Destylat z róży damasceńskiej – działanie

Hydrolat z róży damasceńskiej, stosowany regularnie, odświeża skórę. Destylat wykazuje działanie nawilżające, które z pewnością docenią właścicielki cery dojrzałej. Woda kwiatowa przyspiesza procesy gojenia. Za jej sprawą rany, stanowiące pamiątkę po wypryskach, szybciej znikają z twarzy. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż hydrolat z róży damasceńskiej zawiera substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, toteż może być stosowany przez osoby, które walczą z trądzikiem.

Pielęgnacja cery naczynkowej

Wiele pań skarży się na kruche naczynka krwionośne. Jeśli nie poświęcimy swojej skórze należytej uwagi, drobne zmiany będą się nasilać i po kilku latach mogą przybrać postać trądziku różowatego. Hydrolat z róży damasceńskiej przynosi świetne rezultaty w pielęgnacji cery płytko unaczynionej. Za dobroczynne działanie destylatu odpowiadają antocyjaniny, które regulują krążenie i wzmacniają ścianki naczyń.

W związku z tym, iż hydrolat korzystnie wpływa na skórę, warto włączyć go do codziennej pielęgnacji twarzy. Przed dokonaniem zakupu należy zwrócić uwagę na skład produktu. Firmy kosmetyczne żonglują pewnymi określeniami, wprowadzając konsumenta w błąd. Do destylatu często wprowadza się syntetyczne wypełniacze, które obniżają koszty produkcji.

Komentarze

eve

5 lat temu

piekny i jak widac wartosciowy kwiat kupie sobie krem jak bedzie cos na rynku po przystepnej cenie

Zostaw komentarz