Sekrety kosmetyków Uroda

Hydrolat z drzewa oliwkowego

Producenci kosmetyków dostrzegli potencjał hydrolatów. Wody kwiatowe coraz częściej można spotkać w tonikach, kremach czy płynach micelarnych. Jak wybrać hydrolat odpowiedni do rodzaju cery?

Producenci kosmetyków dostrzegli potencjał hydrolatów. Wody kwiatowe coraz częściej można spotkać w tonikach, kremach czy płynach micelarnych. Jak wybrać hydrolat odpowiedni do rodzaju cery?

Hydrolat z drzewka oliwkowego – skład

Drzewko oliwkowe można spotkać w basenie Morza Śródziemnego. Jego liście stanowią bogate źródło antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki. Te reaktywne związki odpowiadają za procesy starzenia. W skład liści drzewa oliwkowego wchodzą następujące substancje:

  • oleuropeina
  • oleuropeozyd
  • hydroksytyrozol
  • luteolina
  • oliwina
  • apigenina.

Bogactwo antyoksydantów

Z przeprowadzonych badań wynika, iż oleuropeina jest silnym przeciwutleniaczem. Ten związek nadaje oliwie z oliwek charakterystyczny smak. Jednocześnie chroni serce przed zawałem i zapewnia skórze młody wygląd.

Ochrona przed promieniowaniem UVB

Uważa się, iż hydrolat z drzewa oliwkowego zabezpiecza skórę przed niekorzystnym oddziaływaniem promieniowania UVB, który wchodzi w zakres promieniowania słonecznego. Dobroczynne substancje, zawarte w liściach drzewa oliwnego, łagodzą zaczerwienienie. Hydrolat, stosowany regularnie, zapewnia skórze optymalny poziom nawilżenia.

Inhibitory enzymów prozapalnych

Naukowcy zauważyli, iż oleuropeina i hydroksytyrozol hamują działanie enzymów o aktywności prozapalnej. Odpowiadają one za aktywację procesów zapalnych, które objawiają się odczynem alergicznym i podrażnieniem.

Pielęgnacja cery trądzikowej

Hydrolat z drzewa oliwkowego poleca się osobom, które zmagają się z trądzikiem. Za powstawanie niedoskonałości odpowiadają bakterie. Liście z drzewa oliwkowego zawierają substancje o działaniu antybakteryjnym, które łagodzą przebieg choroby.

Profilaktyka przeciwzmarszczkowa

Udowodniono, iż hydrolat z drzewa oliwkowego poprawia cyrkulację krwi. W związku z tym, iż dotleniona skóra dłużej zachowuje młody wygląd, ten destylat odgrywa niezwykle istotną rolę w profilaktyce przeciwzmarszczkowej.

Właściwości ściągające

Osoby, które skarżą się na rozszerzone pory, z pewnością docenią działanie hydrolatu z drzewa oliwnego. Ten naturalny produkt posiada właściwości ściągające i tonizujące. Za jego sprawą twarz nabiera zdrowego wyrazu.

W związku z tym, iż destylat z drzewa oliwnego wykazuje szerokie spektrum działania, sprawdzi się w pielęgnacji cery suchej, mieszanej i trądzikowej. Decydując się na zakup hydrolatu, musimy pamiętać, iż naturalne produkty charakteryzują się krótszym terminem przydatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *