Metoda Montignaca została podzielona na dwa etapy. Pierwszy, nazywany fazą I, ma na celu utratę wagi, drugi – faza II, stabilizację. Zarówno w I jaki i II etapie powinniśmy spożywać obfite śniadanie, normalny obiad i lekką kolację. Nie należy rezygnować z żadnego z posiłków, jeśli mamy taką potrzebę możemy spożywać 4 czy 5 mniejszych porcji.

Faza I – utrata wagi

Faza I metody ma na celu utratę wagi. Jest ona oparta na podstawowej zasadzie metody Montignaca oraz dwóch praktycznych regułach:

1. Podstawowa zasada metody: należy wybierać te pokarmy, które powodują możliwie jak najniższe stężenie cukru we krwi po spożytym posiłku, aby ograniczyć wydzielanie insuliny,
2. Reguły praktyczne – posiłki dzielimy na dwa typy:

  • tłuszczowe – posiłek będzie się składał z produktów białkowych i tłuszczowych (mięso, ryby) oraz węglowodany o bardzo niskim IG (poniżej 35), głównie warzywa, soczewica zielona,
  • węglowodanowe – posiłek będzie złożony z węglowodanów i białek, w jego skład nie mogą wchodzić żadne tłuszcze nasycone i bardzo niewiele tłuszczów nienasyconych

Śniadanie w diecie Montignaca

Na śniadanie są polecane produkty węglowodany i białka, zapewniające nam możliwie jak najwięcej energii. Produkty te powinny być niskotłuszczowe i posiadać niski IG. Poranek to najlepszy czas na zjedzenie owoców, ponieważ dostarczają one energii i spożyte na pusty żołądek są szybko trawione. W metodzie polecane są: jabłka, gruszki, pomarańcze, grejpfrut, kiwi, brzoskwinie, winogrona, wiśnie nektarynki, śliwki, truskawki oraz maliny, nie należy spożywać bananów.