Grillowany camembert
Serki typu camembert (a również i brie) nadają się również na grilla. Serek najlepiej owinąć folią aluminiową, do środka można dodać plasterki pomidora, czosnku lub cebuli oraz odpowiednio doprawić. Serek opiekamy przez kilkanaście minut. Grillowany camembert świetnie smakuje np. z żurawiną. Świetnie smakuje również grillowany oscypek.
Grillowana ryba
Ryba należy do najzdrowszych i najbardziej dietetycznych potraw z grilla. Najlepiej sprawdzają się te, których mięso jest dość zwarte i zbite – pstrąg czy łosoś, ale również tuńczyk. Rybę warto wcześniej zamarynować. Rybę grilluje się szczelnie zamkniętą w folii przez około 10-12 minut, można też przyrządzić ją na tacce lub w specjalnych koszykach grillowych.
Dietetyczne dodatki
Grill to nie tylko mięsa czy warzywa, to również dodatki takie jak sosy czy dipy. Zamiast tych na bazie majonezu, przygotujmy sosy jogurtowe. Jogurt naturalny plus czosnek podkreślą smak praktycznie każdej potrawy i nie dostarczą nam zbyt wiele kalorii. Unikajmy gotowych sosów majonezowych, bo to prawdziwa bomba kaloryczna. Nie sólmy mocno potraw, sięgajmy po przyprawy i zioła. Zamiast słodkich soków, pijmy wodę z dodatkiem cytryny. Jeżeli nie umiemy sobie odmówić piwa do grillowanych potraw, nie dosładzajmy go dodatkowo sokiem i ograniczmy jego ilość.
Wielkie grillowanie nie musi od razu oznaczać przybrania na wadze. Wystarczy tylko stosować się do kilku zasad, aby jeść smacznie i nie tyć. Pamiętajmy również o wielkości porcji – nawet najbardziej dietetyczne potrawy jedzone w nadmiarze spowodują skok na wadze!
Małgorzata Ptak