Kuchnia O jedzeniu

Właściwości prozdrowotne bakalii

Wiele osób uważa bakalie za świąteczne smakołyki. Nieliczni jadają je na co dzień, a szkoda, ponieważ rodzynki, suszone morele czy śliwki stanowią bogate źródło składników odżywczych.

Wiele osób uważa bakalie za świąteczne smakołyki. Nieliczni jadają je na co dzień, a szkoda, ponieważ rodzynki, suszone morele czy śliwki stanowią bogate źródło składników odżywczych.

Historia bakalii sięga starożytności. Antyczni władcy i właściciele ziemscy chętnie konsumowali te smakołyki. Bakalie uchodziły za przekąskę ludzi bogatych i wpływowych. Obecnie cena bakalii nie należy do wygórowanych, toteż każdy może sobie na nie pozwolić.

Uzyskiwanie suszu owocowego

W celu uzyskania suszu owocowego dąży się do odparowania określonej ilości wody z produktu wyjściowego. Dawniej korzystano z naturalnych metod. Owoce umieszczano na słońcu. Obecnie odchodzi się od tego sposobu, aczkolwiek to rozwiązanie wciąż cieszy się dużą popularnością w krajach śródziemnomorskich. W przypadku suszenia owoców na skalę przemysłową mamy do czynienia ze specjalnymi komorami, które pozwalają odparować nadmiar wody.

Suszenie – strata składników odżywczych

Proces odparowywania wody wiąże się ze stratami składników odżywczych. Suszone owoce, w odróżnieniu od świeżych, charakteryzują się zmniejszoną zawartością witamin z grupy B i C. Po zakończeniu procesu mamy do czynienia ze skoncentrowanym miąższem. Owoce w tej postaci nie cieszą się zainteresowaniem bakterii i grzybów, ponieważ te mikroorganizmy do prawidłowego rozwoju potrzebują wody.

Bakalie – przechowywanie i trwałość

Z przeprowadzonych badań wynika, iż suszone morele czy śliwki mogą być przechowywane przez rok. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż bakalii nie należy trzymać w wilgotnych pomieszczeniach. Niektórzy producenci bakalii dosypują do nich dwutlenku siarki. Ten związek wzmacnia ich kolor, aczkolwiek nie jest neutralny dla zdrowia. Z bakalii konserwowanych dwutlenkiem siarki powinni zrezygnować astmatycy, ponieważ ten związek może przyczynić się do wystąpienia ataku duszności.

Bakalie pokryte parafiną

Dużą popularnością cieszy się pokrywanie suszonych owoców warstwą parafiny. Ta mieszanina węglowodorów, wydzielana z ciężkiej frakcji ropy naftowej, budzi kontrowersje środowisk naukowych. Wiele osób zaleca, aby przed konsumpcją bakalii, opłukać je w ciepłej wodzie.

Bakalie źródłem błonnika

Bakalie łączą w sobie walory smakowe ze zdrowotnymi. Stanowią bogate źródło błonnika, który pobudza perystaltykę jelit. Suszone śliwki poleca się osobom, które cierpią na zaparcia. Warto jednak pamiętać, iż roślinne włókna mogą przynieść efekt odwrotny do zamierzonego, jeśli nie będziemy pić wystarczających ilości wody. Po bakalie powinny sięgać osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Te smakołyki służą utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Suszone owoce – oczyszczanie organizmu

Suszone owoce pełnią funkcję detoksykacyjną. Pozwalają usunąć z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Warto pamiętać, iż wspomniane substancje często kumulują się w organach i prowadzą do rozwoju chorób nowotworowych.

Bakalie – składniki mineralne

Osoby, które chętnie konsumują bakalie, rzadziej zmagają się z anemią. Suszone owoce stanowią bogate źródło potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Jednocześnie bakalie pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Osoby, które spożywają suszone owoce, cieszą się dobrą cerą, mocnymi włosami i paznokciami.

Choć bakalie stanowią źródło cennych składników odżywczych, należy pamiętać, iż niektóre z nich zawierają konserwanty i parafinie. W związku z tym warto przyjrzeć się składowi produktu, zanim wrzucimy go do koszyka.

Magdalena Kukurkowska

Komentarze (3)

eve

7 lat temu

bakalie sa pyszne i do tego duzo zdrowsze od slodyczy ,ja uwielbiam rodzynki w czekoladzie

sirena46

7 lat temu

Bakalie to skarbnica witamin. Można je jeść na surowo lub dodawać do ciast.
Staram się kupować bez konserwantów i parafiny, ale nie wszędzie takie są.

Emilly27k

7 lat temu

Lubie smak bakali. Są zdrowe. Kiedyś dziwiłam się dlaczego lubię jeść rodzynki.
W obecnej chwili się nie dziwię ze względu na to,że stanowią bogactwo odżywcze.

Zostaw komentarz