Dieta bez glutenu i dieta bez laktozy są z reguły zalecane osobom, które mają poważne problemy z nietolerancjami pokarmowymi. Wskazaniem do stosowania zarówno diety bezglutenowej, jak i bez laktozy jednocześnie, jest sytuacja, gdy oba te składniki powodują dolegliwości, a ich wykluczenie ma doprowadzić do poprawienia stanu zdrowia i ponownego wprowadzenia wykluczonych produktów do diety.
W jakich sytuacjach stosuje się jednocześnie dietę bezglutenową i bez laktozy?
Gluten powinien być całkowicie wyeliminowany z diety jedynie wąskiej grupy osób z alergią na gluten oraz celiakią. W przypadku laktozy zazwyczaj jej wykluczenie jest związane z niedoborem enzymu laktazy, wynikającym z pierwotnej lub wtórnej nietolerancji laktozy. Laktaza rozkłada laktozę do galaktozy i glukozy, czyli postaci, która może zostać wchłonięta i wykorzystana przez organizm. Nierozłożona laktoza ulega fermentacji w jelicie grubym, co następnie doprowadza do nieprzyjemnych dolegliwości jak np. wzdęcia, ból brzucha i biegunka. Wtórna nietolerancja laktozy to tymczasowy niedobór laktazy i wymusza stosowanie restrykcyjnej diety tylko do momentu regeneracji organizmu.
Celiakia jest chorobą genetyczną, która powoduje agresywną reakcję organizmu na spożycie glutenu. W konsekwencji dochodzi do stanu zapalnego i wyniszczenia kosmków jelitowych, co wpływa na przetwarzanie składników odżywczych przez organizm. W niektórych przypadkach osoby z celiakią muszą stosować dietę bez glutenu przez całe życie. Alergia na gluten może natomiast trwać kilka lat lub całe życie, dlatego okres wykluczenia produktów zawierających nawet znikome ilości glutenu jest bezpośrednio związany z reakcjami organizmu. W przypadku nietolerancji na gluten zazwyczaj wystarczy jedynie półroczne wykluczenie glutenu, aby powrócić do zdrowia.
Dieta bez glutenu i bez laktozy przy celiakii
Jednoczesna dieta bezglutenu i laktozy jest zalecana przede wszystkim w początkowym okresie celiakii, ponieważ negatywny wpływ glutenu na organizm sprawia również, że organizm ma problemy z trawieniem laktozy. Całkowita rezygnacja z nabiału na długi okres może być konieczna w przypadku, kiedy celiakii będzie towarzyszyła hipolaktazja. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa powinni stosować niektórzy pacjenci z Hashimoto, która jest zaburzeniem autoimmunologicznym. Dodatkowo niektóre osoby z Hashimoto cierpią również na nietolerancję laktozy. Dodatkową sytuacją, kiedy dochodzi do eliminacji laktozy i glutenu jest wprowadzenie diety low-FODMAP, która jest zazwyczaj wykorzystana w celu wyleczenia zespołu jelita drażliwego.
Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa w formie cateringu dietetycznego
Niezależnie od tego, czy dieta bez glutenu i dieta bez laktozy są tylko chwilową koniecznością, czy rozwiązaniem na długie lata, warto zwrócić uwagę na catering dietetyczny Gdańsk. Firmy cateringowe oferują swoim klientom bardzo szeroki wybór różnych systemów odżywiania, w tym również diety bezglutenowe i bezlaktozowe. Dieta pudełkowa to wygodne rozwiązanie, które zapewnia nam pełnowartościowe posiłki, nawet jeżeli mamy do czynienia z nietolerancjami pokarmowymi.