Zimą powinniśmy dostarczać organizmowi wiele cennych składników odżywczych, które zapewnią nam energię w mroźne dni. W zdrowej diecie warto zawrzeć bulwy i korzenie, które mogą stanowić doskonały dodatek do obiadu czy napojów rozgrzewających.
Warzywa na zimę
W naszych sklepach coraz więcej egzotycznych warzyw, które zaskakują swoim smakiem i możliwości ich wykorzystania. Niektóre wydają się dziwne, inne znamy tylko z programów kulinarnych. Warto wprowadzić je do diety i oddać się kulinarnym eksperymentom. Wbrew pozorom, wcale nie potrzebujemy wielkich umiejętności kulinarnych, by przygotować nietypowe bulwy i korzenie. Obecność warzyw w zdrowej i racjonalnej diecie nie jest przypadkowa. Produkty te, zaraz po aktywności fizycznej widnieją na pierwszym żywnościowym poziomie piramidy żywienia, która została ponownie opracowana w ubiegłym roku. Warzywa korzeniowe czerpią składniki mineralne prosto z gleby, więc są w stanie dostarczyć nam wielu składników, niezbędnych dla zdrowia i witalności. Nie pozostaje nam nic innego, jak zaprzyjaźnić się z tymi produktami żywnościowymi.
Bataty
Słodkie ziemniaki, czyli bataty uprawiane są w klimacie tropikalnym. Pochodzą z Ameryki i są uwielbiane na całym świecie. W naszym kraju, słynne bataty są dostępne nawet w popularnych dyskontach. Charakteryzuje je pomarańczowy kolor, który pięknie prezentuje się w różnych daniach. Mają wiele wartości odżywczych, m.in. minerałów, witamin, czy kwasu foliowego. Bataty są zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, których Polacy spożywają w dużych ilościach. Dla odmiany i zdrowia, rzecz jasna, warto zamienić od czasu do czasu zwykłe bulwy, na te słodkie. Miłośnicy frytek z pewnością będą zachwyceni pieczonymi batatami. W połączeniu z curry czy solą morską będą pysznym dodatkiem do obiadu lub zdrową przekąską. Po ich spróbowaniu nie wrócicie już do zwykłych frytek, smażonych w głębokim tłuszczu. Słodkie ziemniaki nadają się także na zupy, placki czy aromatyczne zapiekanki.
Topinambur
Pochodzący również z Ameryki topinambur, bardzo często jest wykorzystywany przez kucharzy, w telewizyjnych programach kulinarnych. Już Indianie wykorzystywali jadalne bulwy topinamburu. Dawniej topinambur był nawet uprawiany w niektórych rejonach Śląska. Kiedyś uchodził za ekskluzywne warzywo, ale dziś z powodzeniem dostaniemy go w polskich sklepach. Bulwy mają słodki smak. Ze względów odżywczych i zawartości inuliny, są polecane dla osób chorych na cukrzycę. Z topinamburu przygotujemy zdrowe chipsy, zupy oraz zapiekanki. Pieczony topinambur może nawet zastąpić kawę, więc tym bardziej warto się mu bliżej przyjrzeć.
Imbir
Pokochaliśmy imbir, który jest idealny na zimowy czas. Rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem czy grypy. Imbir posiada właściwości lecznicze. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, więc zanim sięgniemy po kolejną tabletkę, wypijmy napar czy herbatę z dodatkiem imbiru. Świeży imbir pomoże odkwasić nasz organizm oraz zapobiegnie mdłościom u kobiet w ciąży. Orientalna kuchnia nie mogłaby obyć się bez tego korzenia, który wzbogaca smak napojów, zup, potrawek i sosów. Korzeń imbiru znajdziemy w większości sklepów spożywczych oraz na targowiskach. Możemy także wykorzystać go w formie sproszkowanej przyprawy. W sezonie zimowym szczególnie polecamy picie herbaty z imbirem.
Łopian
Wśród nietypowych bulw i korzeni znajdziemy także coś, co rośnie na terenie naszego kraju. Łopian to także wartościowa roślina, która znana jest w Azji i Ameryce. Korzeń łopianu ma słodkawy smak. Łopian jest rośliną leczniczą, ponieważ zawiera fitosterole, olejki eteryczne, witaminę C oraz inne substancje. Działa grzybobójczo i antybakteryjnie. Korzeń może być spożywany na surowo. Z warzywa przygotujemy frytki w chińskim stylu, zapiekanki czy wszelkie potrawy duszone. Możemy także marynować i kisić korzenie, wykorzystujące je jako dodatek do zimowych dań.
Katarzyna Antos