Choroba Alzheimera – profilaktyka

Wiele osób obawia się chorób neurodegeneracyjnych, które ograniczają możliwości poznawcze i uzależniają nas od innych. Niestety, naukowcy wciąż nie opracowali leku na Alzheimera. Na szczęście można zapobiec procesom starzenia się mózgu. Borówki stanowią bogactwo witamin i minerałów, wpływających korzystnie na centralną część układu nerwowego kręgowców. Udowodniono, iż zawierają: cynk, potas, mangan, selen oraz witaminy z grupy B, A, C, E, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Borówki – bogate źródło błonnika

Po kuzynki jagód mogą sięgać osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Borówki stanowią bogate źródło błonnika. Włókna pokarmowe poprawiają perystaltykę jelit. Osoby, które często się wypróżniają, rzadziej skarżą się na problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Infekcje dróg moczowych – profilaktyka

Kobiety, które cierpią z powodu nawracających infekcji dróg moczowych, powinny włączyć do diety borówki. Te smaczne owoce wypłukują bakterie, które przedostały się do naszego organizmu, tym samym zapobiegają zakażeniom pęcherza moczowego.

Nie bez powodu Unia Europejska zdecydowała się na kampanię społeczną, zachęcająca do spożycia owoców i warzyw. Rośliny stanowią bogate źródło substancji o właściwościach prozdrowotnych. Spożywając borówki, zmniejszamy ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby Alzheimera, nowotworu i infekcji dróg moczowych.