Osteoporoza, zwana również zrzeszotnieniem kości, jest stanem chorobowym, który charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej. Zaburzenia równowagi między aktywnością osteoblastów (komórek kościotwórczych) a osteoklastów (komórek kościogubnych) prowadzą do złamań.
W świadomości społecznej wciąż pokutuje przekonanie, iż osteoporoza dotyka wyłącznie osób starszych. Wprawdzie ludzie po 60. roku życia często zmagają się z zrzeszotnieniem kości, ale ta choroba może zaatakować również dwudziestolatków. Wśród czynników ryzyka wymienia się znikomą aktywność fizyczną, palenie papierosów oraz niewłaściwe nawyki żywieniowe.
Znaczenie wapnia
Wapń jest podstawowym budulcem kości, toteż nie może zabraknąć go w naszej diecie. Jeśli nie zaspokoimy zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek, nasz ustrój zacznie wytwarzać parathormon. Ta substancja chemiczna, odpowiedzialna za koordynację i regulację procesów chemicznych zachodzących w komórkach, przyczynia się do resorpcji kości. Oznacza to, iż uwalnia z nich wapń, który odgrywa niezwykle istotną rolę w organizmie, m.in. uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi.
Dieta bogata w nabiał
Nabiał stanowi bogate źródło wapnia. Niestety, nie każdy może i chce spożywać wyroby przemysłu mleczarskiego. Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy, powinny sięgać po mleczne produkty fermentowane takie jak jogurt, kefir, maślanka. Z kolei weganie mogą zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na wapń, spożywając tofu, pietruszkę, kapustę gotowaną, pieczywo pełnoziarniste, banany, morele czy migdały.
Niedobór estrogenów
Panie w okresie okołomenopauzalnym są szczególnie narażone na rozwój osteoporozy. W pewnym wieku wygasa czynność jajników, odpowiedzialnych za syntezę żeńskich hormonów płciowych. W związku z tym, iż estrogeny odpowiadają za odkładanie wapnia w kościach, ich niedobór przyczynia się do osłabienia wytrzymałości mechanicznej szkieletu.
„Żywienie w osteoporozie”
Udowodniono, iż zasadniczą rolę w profilaktyce i leczeniu zrzeszotnienia kości odgrywa prawidłowa dieta. Książka „Żywienie w osteoporozie”, autorstwa Zofii Wieczorek-Chełmińskiej, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Lekarskiego PZWL, zawiera listę produktów, których nie może zabraknąć w naszym menu. Autorka radzi, po jakie artykuły należy sięgać, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na wapń i witaminę D.
Poradnik Zofii Chełmińskiej-Wieczorek zawiera zalecenia żywieniowe, ocenę zdrowotną różnych produktów spożywczych, przykładowe jadłospisy oraz 400 przepisów na smaczne potrawy.