Śniadanie to podstawowy posiłek, bez którego nie powinniśmy wychodzić z domu. Idealne śniadanie na dobry początek dnia zapewni nam mnóstwo energii do działania.
Śniadanie to podstawa
Pewnie wiele z nas pamięta grzmiące nad głowami słowa naszych mam, przypominające o zjedzeniu śniadania i zabrania kanapek do szkoły. Dobrze wiemy, że mamy wiedzą najlepiej, więc nie mylą się także w kwestii śniadań. Pożywny posiłek musi dostarczyć organizmowi niezbędnej energii na cały poranek. Co warto zatem jeść z samego rana? Nasze przepisy podpowiedzą wam, jak przygotować zdrowe śniadanie!
Muesli z nasionami
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka siekanych migdałów
- 25 g posiekanych moreli suszonych
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 starte jabłko
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki i rodzynki. W osobnym naczyniu, zalewamy sokiem morele i migdały. Dodajemy je do reszty składników. Jabłko ścieramy na tarce. Wszystkie składniki zalewamy mlekiem i mieszamy.
Letni twarożek
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 garść prażonych orzechów ziemnych
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte rzodkiewki kroimy lub ścieramy na tarce. Orzechy drobno siekamy, Składniki łączymy z twarogiem i jogurtem naturalnym. Całość mieszamy i doprawiamy do smakiem solą oraz pieprzem.
Owocowa słodycz
Składniki:
- 4 morele
- 2 truskawki
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka prażonych migdałów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Z moreli usuwamy pestki i skórkę a z truskawek usuwamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki. Polewamy jogurtem i miodem. Całość posypujemy płatkami owsianymi i migdałami.
Bułka z jajecznicą
Składniki:
- 2 jajka
- odrobina szynki
- 1 łyżka masła
- bułka pełnoziarnista
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy jajecznicę z szynką, na 1 łyżce rozgrzanego masła. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Gotową jajecznicę przekładamy do świeżej pełnoziarnistej bułki.
Katarzyna Antos