Majówka już tuż tuż. A jak majówka – to i grill. Potrawy na grilla nie muszą być jednak tuczące ani rujnujące naszą dietę.
Potrawy z grilla to nie tylko karczek czy tłusty boczek. Do wyboru mamy różne mięsa i warzywa, z których można wyczarować prawdziwe pyszności.
Dietetyczne szaszłyki
Z reguły na patyczki nadziewa się pokrojony boczek czy karkówkę, a warzywa są jedynie dodatkiem. A to błąd! Grillowane warzywa są wyjątkowo smaczne – lubią je nawet dzieci, których gusta kulinarne są przecież wyjątkowo wysublimowane. Papryka, cebula czy cukinia w wersji przypieczonej są bardzo smaczne i również zdrowe. Do szaszłyków warto dodać również pieczarki. Jeżeli decydujemy się na wersję z mięsem, najlepiej nadziać na patyczki kawałki piersi kurczaka czy indyka. Można je wcześniej zamarynować w mieszance musztardy, oliwy i przypraw.
Grillowany kurczak lub indyk
Zamiast tłustych mięs, grillować można pierś z kurczaka lub indyka. Najlepiej ją wcześniej delikatnie oklepać tłuczkiem do mięsa i zamarynować. W zależności od preferencji kulinarnych, marynata może być słodka (na bazie miodu), pikantna lub nawet słodko-kwaśna. Drobiowe mięso najlepiej smakuje zamarynowane już dzień wcześniej.
Grillowana kukurydza lub papryka
Kukurydza nadaje się świetnie na grilla! Przed przyrządzeniem można ją lekko podgotować, ale nie jest to konieczne. Kukurydzę można albo zawinąć w folię aluminiową, albo podpiec bezpośrednio na grillu. To samo tyczy się papryki – wydrążone warzywo można również wypełnić pieczarkami z cebulą!