Naturalna medycyna chińska nie raz zaskakiwała nas swoją mądrością. Choć dieta makrobiotyczna powstała zaledwie sto lat temu, czerpie z niej wszystko, co najlepsze. Dzieli żywność na Yin i Yang, wychodząc z założenia, że spożywanie musi opierać się na równowadze pomiędzy nimi.
W zgodzie z prawami natury
Dieta makrobiotyczna polega na odpowiednim sposobie dobierania i łączenia pokarmów. To dieta naturalna, która opiera się na ziarnach zbóż, kiełkach, roślinach, warzywach i owocach.
Makrobiotyka wyklucza jedzenie mięsa (za wyjątkiem ryb) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, jajka, ser, masło). Oczywiście, nie wolno także sięgać po wszelkiego rodzaju żywność przetworzoną, gazowane napoje i warto odstawić kawę, alkohol, herbatę, ostre przyprawy, papierosy. Dieta trwa ok. dwa miesiące, w ciągu których organizm oczyszcza się i odnawia. W tym czasie można zrzucić na wadze minimum 5 kilogramów.
Założenia makrobiotyki
Zasady diety są bardzo ściśle określone – zarówno co do ilości pokarmów, jak i sposobu przyrządzania potraw. Produkty roślinne stanowią podstawę makrobiotyki.
Dieta składa się w 50% z pełnych ziaren zbóż (żyto, owies, jęczmień, pszenica, brązowy ryż, kukurydza, gryka).
25% stanowią świeże warzywa (jednak niewskazane są: ziemniaki, pomidory, papryka, cukinia, bakłażany). 10% to rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica), soja i jej przetwory, orzechy i nasiona oraz ryby (pstrąg, dorsz, karp, flądra, halibut).
Kolejne 10% to płyny pochodzące z zup (przygotowane z warzyw lub soi), specjalnie przygotowane napary (bancha, herbata z prażonego ryżu albo jęczmienia) oraz woda niegazowana. 5% stanowią owoce – świeże, sezonowe i lokalne (nie wolno jeść owoców egzotycznych ani pić soków).