Uwielbiamy owoce i warzywa. W sezonie wiosenno-letnim jemy ich znacznie więcej. Spożywanie niektórych z nich może być jednak zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Groźne warzywa i owoce
Warzywa i owoce mogą powodować zatrucia pokarmowe, niezależnie od tego jak je przygotujemy i czy poddamy je obróbce termicznej. Przyczyn szuka się w bakteriach, wirusach oraz pasożytach, które mogą znajdować się na tak lubianych przez nas produktach. Owoce i warzywa powodują znacznie więcej zatruć pokarmowych niż mięso. Szkodliwe bakterie rozwijają się także w tkankach roślin, więc samo ich umycie nie uchroni nas przed chorobami.
Objawy zakażeń pokarmowych
Do najczęstszych objawów, wywoływanych przez warzywa i owoce są biegunki i wymioty. Przy nasilonych objawach należy udać się do lekarza. Bardzo łatwo o zatrucie przy nieodpowiedniej higienie. Narażeni na zakażenia pokarmowe są często podróżni, którzy zapominają o myciu rąk, oraz produktów przed ich spożyciem.
Ochrona przed zatruciem
Bardzo ważne jest utrzymanie właściwej higieny. Częste mycie rąk, szczególnie przed jedzeniem oraz mycie warzyw i owoców powinno być naszym nawykiem. O prawidłowym przechowywaniu produktów również należy pamiętać. W upalne dni sprawdzajmy świeżość produktów, ponieważ w tym okresie szybciej mogą rozwijać się na nich wszelkie bakterie. Warto wybierać także ekologiczne warzywa i owoce, których na rynku jest pod dostatkiem. W letnim sezonie można wyhodować także własne rośliny, w przydomowym ogródku czy na działce. Takie będą zdecydowanie zdrowsze od tych, dostępnych w supermarketach.
Owoce i warzywa są bogactwem cennych i zdrowych składników odżywczych. Nie może zabraknąć ich w naszej diecie. Pamiętajmy jednak o tych kilku ważnych zasadach, a unikniemy niepotrzebnych zatruć pokarmowych.