
Jesień ma wiele smaków, ale najbardziej charakterystyczny gwarantuje nam pyszna dynia. Nasze przepisy na dyniowy krem z pestkami dyni zachwycą każdego miłośnika dobrego smaku.
Bogactwo dyni
Nie wszyscy są przekonani do dyni, a to naprawdę bardzo wartościowy owoc. Nie dość, że doskonale komponuje się z różnymi smakami i składnikami, jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W sezonie jesiennym dynie znajdziemy w każdym sklepie spożywczym i na lokalnych targowiskach. Przepisy na dyniowy krem z pestkami dyni to alternatywa dla tradycyjnych zup. Pora więc zdobyć dynię i przygotować pyszne zupy!
Zupa dyniowa z pestkami dyni
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 pomidor
- 500 g upieczonej dyni
- 500 ml bulionu
- 4 łyżki mielonych migdałów
- pestki dyni
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy na oleju pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Następnie dodajemy kmin, paprykę i obrany oraz pokrojony w kostkę pomidor. Po 2 minutach dodajemy dynię i podgrzewamy. Do garnka wlewamy bulion, migdały i wszystko blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pestkami dyni.
Krem z dyni
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 1 l bulionu cielęcego
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g pestek dyni
- cukier
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie miksujemy zupę i zaprawiamy ją śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i pozostałymi przyprawami. Zupę krem z dyni podajemy z uprażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym.
Dyniowa zupa z grzankami i pestkami
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 300 g dyni
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- pestki dyni
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią
- cynamon
- starty imbir
- bułka pszenna
- olej
Przygotowanie:
Dynię obieramy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy w rosole do miękkości. Następnie blendujemy zupę na gładki krem. Po zagotowaniu, zaprawiamy zupę śmietaną i mąką oraz dodajemy przyprawy do smaku. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną na grzanki bułkę pszenną. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy grzanki i posypujemy ją pestkami dyni.
Imbirowo – dyniowy krem z pestkami dyni
Składniki:
- 1 kg obranej dyni
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 0,5 korzenia selera
- 0,5 selera naciowego
- kawałek pora
- 50 g świeżego imbiru
- 2 średnie ziemniaki
- 2 l zimnej wody
- 250 ml mleka 2%
- pestki dyni
- olej z pestek dyni
Przygotowanie:
Selera naciowego kroimy, część zostawiamy jako dodatek do zupy. Imbir drobno siekamy. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy. W garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną cebulę i pora. Do podsmażonych warzyw dodajemy resztę naszych warzywnych składników i imbir. Po 5 minutach smażenia dodajemy dynię i zalewamy całość bulionem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, wszystko blendujemy. Do zupy wlewamy mleko i ponownie ją zagotowujemy. Gotowy krem z dyni podajemy posypany pestkami dyni, z dodatkiem oleju z pestek dyni i selerem naciowym.
Katarzyna Antos