Na straganach można już kupić maliny. Te aromatyczne owoce zachwycają smakiem i aromatem. Nie należy odmawiać sobie przyjemności, ponieważ maliny korzystnie wpływają na nasz organizm.
Owoce różnią się walorami smakowymi. Maliny, które kupujemy zimą, nie są tak aromatyczne jak ich polskie odpowiedniki. W związku z tym warto odwiedzić pobliskie targowisko. Jakie walory zdrowotne posiadają te smakowite owoce?
Właściwości antocyjanów
Przed wiekami uważano, iż maliny swój kolor zawdzięczają bogini Idzie, która skropiła je swoją krwią. Naukowcy udowodnili, iż za barwę owoców odpowiadają antocyjany. Te cenne substancje wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, toteż nie powinno ich zabraknąć w diecie osób, które skarżą się na pajączki.
Znaczenie antyoksydantów
Antyoksydanty uchodzą za sprzymierzeńców kobiet, które pragną zachować młody wygląd. Przeciwutleniacze chronią organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Te reaktywne cząsteczki uszkadzają białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe, czyli składniki, z których zbudowane są nasze komórki. U osób, które niechętnie jedzą owoce i warzywa, wcześniej pojawiają się zmarszczki. Antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników, występują głównie w roślinach.
Maliny – źródło witaminy C
Szacuje się, iż garnuszek malin zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W związku z tym, iż kwas askorbinowy jest zaliczany do przeciwutleniaczy, producenci żywności chętnie wzbogacają nim swoje wyroby. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż organizm najlepiej przyswaja naturalną witaminę C, toteż nie może zabraknąć jej w naszej diecie. Niedobór tego składnika niesie ze sobą poważne konsekwencje. Osoby, które nie zaspokajają dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, muszą liczyć się ze szkorbutem, wybroczynami i problemami z cerą.
Recepta na dobre samopoczucie
Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ich niedobór manifestuje się złym samopoczuciem i problemami emocjonalnymi. Spożywając maliny, dostarczamy swojemu organizmowi witaminy B1, B2, B6 i B9. Wprawdzie te sezonowe owoce nie pokrywają dziennego zapotrzebowania na wyżej wspomniane witaminy, ale nasza dieta nie ogranicza się do niewielkiej kobiałki smakołyków. Osoby, które jedzą pieczywo pełnoziarniste, rzadko cierpią z powodu niedoboru witamin z grupy B.