idealne śniadanie

Śniadanie to podstawowy posiłek, bez którego nie powinniśmy wychodzić z domu. Idealne śniadanie na dobry początek dnia zapewni nam mnóstwo energii do działania.

Śniadanie to podstawa

Pewnie wiele z nas pamięta grzmiące nad głowami słowa naszych mam, przypominające o zjedzeniu śniadania i zabrania kanapek do szkoły. Dobrze wiemy, że mamy wiedzą najlepiej, więc nie mylą się także w kwestii śniadań. Pożywny posiłek musi dostarczyć organizmowi niezbędnej energii na cały poranek. Co warto zatem jeść z samego rana? Nasze przepisy podpowiedzą wam, jak przygotować zdrowe śniadanie!

Muesli z nasionami

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka siekanych migdałów
  • 25 g posiekanych moreli suszonych
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 starte jabłko
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki i rodzynki. W osobnym naczyniu, zalewamy sokiem morele i migdały. Dodajemy je do reszty składników. Jabłko ścieramy na tarce. Wszystkie składniki zalewamy mlekiem i mieszamy.

Letni twarożek

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 garść prażonych orzechów ziemnych
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte rzodkiewki kroimy lub ścieramy na tarce. Orzechy drobno siekamy, Składniki łączymy z twarogiem i jogurtem naturalnym. Całość mieszamy i doprawiamy do smakiem solą oraz pieprzem.

Owocowa słodycz

Składniki:

  • 4 morele
  • 2 truskawki
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka prażonych migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

Z moreli usuwamy pestki i skórkę a z truskawek usuwamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki. Polewamy jogurtem i miodem. Całość posypujemy płatkami owsianymi i migdałami.

Bułka z jajecznicą

Składniki:

  • idealne śniadanie2 jajka
  • odrobina szynki
  • 1 łyżka masła
  • bułka pełnoziarnista
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy jajecznicę z szynką, na 1 łyżce rozgrzanego masła. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Gotową jajecznicę przekładamy do świeżej pełnoziarnistej bułki.

Katarzyna Antos