Śniadanie właściwe należy spożyć koło 20 minut po zjedzeniu porcji owoców. Śniadanie może się składać z pełnoziarnistego chleba, najlepiej żytniego (pumpernikiel, Schwarzbrot), ważne by w jego składzie nie było dodatku cukru ani tłuszczy nasyconych (producenci często dodają olej palmowy). W fazie I do przygotowania kanapek nie używamy masła ani margaryny, jako dodatek do chleba można użyć: marmolady bez dodatku cukru lub odtłuszczony twaróg (również możesz go połączyć z marmoladą).
Drugą opcją na śniadanie są pełnoziarniste zboża: musli bez dodatku cukru, płatki owsiane, otręby. Jest jeszcze możliwość spożywania śniadania na słono, np. jajecznicy na bekonie, ale w tym wypadku nie możemy spożywać węglowodanów o IG>35. Takie śniadanie to dobra opcja kiedy jesteśmy w hotelu i nie mamy dostępu do pełnoziarnistego pieczywa.
Obiad w diecie Montignaca
Obiad niezależnie od miejsca spożywania powinien się składać z białek, tłuszczu oraz węglowodanów o bardzo niskim IG, czyli np. porcja mięsa (drób, ryby, wołowina), smażona na oliwie z oliwek oraz jako dodatek węglowodany o bardzo niskim IG, takie jak zielone warzywa (surówka z kapusty).