
W czasach PRL-u królowały lody Bambino. Dziś już nie produkuje się kultowych lodów na patyku o niezapomnianym smaku. I choć w lodziarniach i sklepach nie brakuje pysznych lodów, sami również możemy przygotować zaskakująco dobre domowe lody.
Lody – idealny deser na letni czas
Uwielbiamy lody bez względu na wiek. Przyjemnie chłodzą i wyśmienicie smakują, począwszy od tradycyjnych śmietankowych czy owocowych sorbetów i wymyślnych smaków. Latem jemy dużo lodów, więc lodziarnie oferują nam przeróżne smaki, nawet owocowo-warzywne czy z dodatkiem wszelkich trunków. Pyszny deser w postaci lodów przygotujemy w domu. To nic trudnego, a może przysporzyć nam wiele dobrej zabawy i eksperymentów kulinarnych. Domowe lody z pewnością będą pyszne i szybko znikną z zamrażalnika. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie tego kultowego deseru.
Domowe lody waniliowe
Składniki:
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
W trzech osobnych miskach mieszamy, żółtka, białka oraz śmietankę. Żółtka ubijamy z 50 g cukru i łyżką wody. Białka również ubijamy na sztywno, razem zresztą cukru. Śmietankę także ubijamy. Żółtka łączymy stopniowo z białkami i śmietanką, używając trzepaczki. Następnie dodajemy do masy ziarenka wanilii. Masę przekładamy do pojemnika i chłodzimy w zamrażarce kilka godzin.
Sorbet z arbuza
Składniki:
- miąższ z arbuza, pozbawiony pestek
- pojemniki na lody
Przygotowanie:
Oczyszczony miąższ z arbuza blendujemy i umieszczamy w pojemnikach na lody. Sorbet mrozimy w zamrażalniku, najlepiej przez całą noc. Lody z arbuza, po zamrożeniu będą jeszcze bardziej słodkie niż świeży owoc, więc nie ma potrzeby, by dodawać do nich cukier.
Truskawkowe lody jogurtowe
Składniki:
- 330 g jogurtu greckiego
- 100 ml schłodzonego mleka skondensowanego
- 250 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Jogurt razem z mlekiem i truskawkami miksujemy na gładki mus. Masę przekładamy do pojemnika i chowamy do zamrażalnika. Co pół godziny należy ją pomieszać, by nie utworzyły się kryształki lodu.
Kokosowy sorbet
Składniki:
- 200 g cukru
- 125 ml wody
- 400 ml mleka kokosowego
- sok z 2 limonek
Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy z cukrem aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Sok z limonek wyciskamy i rozrabiamy z wodą, tak aby otrzymać 125 ml. Dodajemy go do ostudzonego syropu, razem z mlekiem kokosowym. Sorbet przelewamy do pojemnika i chłodzimy w zamrażalce. Co godzinę mieszamy sorbet, by nie powstały kryształki lodu.
Katarzyna Antos