Za rozwój miażdżycy w dużym stopniu odpowiadają złe nawyki żywieniowe. Niestety, coraz więcej osób zmaga się z tą chorobą. Warto wiedzieć, jak jej zapobiec. Stosując się do zaleceń, można cieszyć się dobrym zdrowiem przed długie lata.

Miażdżyca a cholesterol

Na rozwój miażdżycy wpływa wiele czynników, w tym cholesterol. W celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia choroby, należy zmienić dotychczasową dietę. Nasze menu powinno zawierać owoce i warzywa, które stanowią bogate źródło witamin i minerałów.

Dieta antymiażdżycowa

1. Ograniczmy ilość spożywanych tłuszczów, a w szczególności tych pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze są margaryny dobrej jakości – takie, które nie zawierają kwasów trans.
2. Wołowinę i wieprzowinę starajmy zastąpić się rybami oraz drobiem. Najlepsze są ryby morskie, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3.
3. Smażenie zastąpmy gotowaniem, najlepiej na parze lub pieczeniem w folii.
4. Polubmy mleko i przetwory mleczne, najlepiej te o obniżonej zawartości tłuszczu. Tłustą, kaloryczną śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym.
5. Zrezygnujmy z kalorycznych zaklepek i zasmażek do zup. Zupa ugotowana na wywarze warzywnym, z dodatkiem odrobiny dobrego oleju, jest równie smaczna.
6. Jedzmy sałatki, ale bez tłustych sosów. Zastąpmy je oliwą z oliwek i jogurtem naturalnym lub sosem winegret.

7. W naszej diecie muszą znaleźć się warzywa i owoce bogate w błonnik oraz witaminę C.
8. Do diety włączmy ciemne pieczywo, brązowy ryż i kasze.
9. Ograniczmy spożywanie jaj do 1-2 w tygodniu (samych białek możemy spożyć więcej).
10. Ograniczmy spożycie cukrów prostych, czyli zrezygnujmy z ciastek, cukierków. Równie słodkie, a jednocześnie zdrowe, są sorbety i musy owocowe.

Dieta miażdżycowa nie jest ani nudna czy niesmaczna. Nie wymaga też ogromnych poświęceń, a jedynie kilku modyfikacji. Dla zdrowia warto jednak zacząć jeść rozsądnie, a przy okazji kolorowo i smacznie.

Sabina Sosnowska