domowe lody

W czasach PRL-u królowały lody Bambino. Dziś już nie produkuje się kultowych lodów na patyku o niezapomnianym smaku. I choć w lodziarniach i sklepach nie brakuje pysznych lodów, sami również możemy przygotować zaskakująco dobre domowe lody.

Lody – idealny deser na letni czas

Uwielbiamy lody bez względu na wiek. Przyjemnie chłodzą i wyśmienicie smakują, począwszy od tradycyjnych śmietankowych czy owocowych sorbetów i wymyślnych smaków. Latem jemy dużo lodów, więc lodziarnie oferują nam przeróżne smaki, nawet owocowo-warzywne czy z dodatkiem wszelkich trunków. Pyszny deser w postaci lodów przygotujemy w domu. To nic trudnego, a może przysporzyć nam wiele dobrej zabawy i eksperymentów kulinarnych. Domowe lody z pewnością będą pyszne i szybko znikną z zamrażalnika. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie tego kultowego deseru.

Domowe lody waniliowe

Składniki:

  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

W trzech osobnych miskach mieszamy, żółtka, białka oraz śmietankę. Żółtka ubijamy z 50 g cukru i łyżką wody. Białka również ubijamy na sztywno, razem zresztą cukru. Śmietankę także ubijamy. Żółtka łączymy stopniowo z białkami i śmietanką, używając trzepaczki. Następnie dodajemy do masy ziarenka wanilii. Masę przekładamy do pojemnika i chłodzimy w zamrażarce kilka godzin.

Sorbet z arbuza

Składniki:

  • miąższ z arbuza, pozbawiony pestek
  • pojemniki na lody

Przygotowanie:

Oczyszczony miąższ z arbuza blendujemy i umieszczamy w pojemnikach na lody. Sorbet mrozimy w zamrażalniku, najlepiej przez całą noc. Lody z arbuza, po zamrożeniu będą jeszcze bardziej słodkie niż świeży owoc, więc nie ma potrzeby, by dodawać do nich cukier.

Truskawkowe lody jogurtowe

Składniki:

  • 330 g jogurtu greckiego
  • 100 ml schłodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Jogurt razem z mlekiem i truskawkami miksujemy na gładki mus. Masę przekładamy do pojemnika i chowamy do zamrażalnika. Co pół godziny należy ją pomieszać, by nie utworzyły się kryształki lodu.

Kokosowy sorbet

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z 2 limonek

Przygotowanie:

domowe lodyWodę podgrzewamy z cukrem aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Sok z limonek wyciskamy i rozrabiamy z wodą, tak aby otrzymać 125 ml. Dodajemy go do ostudzonego syropu, razem z mlekiem kokosowym. Sorbet przelewamy do pojemnika i chłodzimy w zamrażalce. Co godzinę mieszamy sorbet, by nie powstały kryształki lodu.

Katarzyna Antos