Dna moczanowa to rodzaj zapalenia stawów wywoływanego przez kryształy kwasu moczowego. I tu od razu mała podpowiedź: dna to nie podwyższony poziom kwasu moczowego jak najczęściej się uważa. Nie wystarczy zrobić badania krwi, by ją rozpoznać.
Kwas moczowy występuje w zdrowym organizmie, nie jest jego patologicznym wytworem, a jedynie produktem przemiany kwasów nukleinowych (to związki budujące między innymi nasze DNA). Są jednak sytuacje, w których jest go za dużo.
Przyczyny dny moczanowej
Oprócz rzadkich przypadków zaburzeń genetycznych, najczęstszą przyczyną jest niewłaściwa dieta, alkohol, ale dna moczanowa może być również efektem zażywanych leków lub występować w trakcie chemioterapii czy chorób nerek.
W diecie najczęstszymi winowajcami są mięso, podroby, owoce morze, grzyby, napoje alkoholowe. Jeśli taka mieszanka (lub duży posiłek) nałożą się dodatkowo na spory wysiłek fizyczny albo stan zapalny, szanse na atak dny znacznie wzrastają.
Najbardziej typowym zapaleniem, wywoływanym przez kwas moczowy, jest zapalenie stawu śródstopno-paliczkowego pierwszego – palucha. Palec jest wówczas zaczerwieniony, gorący, bardzo bolesny, skóra na nim napięta. Objawy rozwijają się w ciągu jednego dnia. Taki napad twa najczęściej od 10 do 21 dni, po czym ustępuje samoistnie.