Kuchnia O jedzeniu

Żywność GMO

GMO to organizmy zmodyfikowane genetycznie. Są to organizmy inne niż organizm człowieka, mogą to więc być rośliny bądź zwierzęta, które są później spożywane przez ludzi.

GMO to organizmy zmodyfikowane genetycznie. Są to organizmy inne niż organizm człowieka, mogą to więc być rośliny bądź zwierzęta, które są później spożywane przez ludzi.

Wiele osób boi się żywności GMO, ponieważ zakłada, że GMO to samo zło. A czym w ogóle jest żywność GMO? Czy już taka istnieje czy jest dopiero w wyobraźni naukowców?

Żywność GMO

Żywność GMO to żywność, która zawiera, składa się lub jest wyprodukowana z organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Żywność taka już jest na rynku. Jest ona wprowadzana do obroty zgodnie z odpowiednimi procedurami określonymi w europejskim rozporządzeniu dotyczącym genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. To czy żywność zostanie wprowadzona do obrotu, decydują właściwe instytucje UE.

Podział żywności GMO

Żywność GMO można podzielić ze względu na stopień integracji genetycznej w artykuły spożywcze na:
• żywność w całości wytworzoną sztucznie za pomocą technik modyfikacji genetycznej (np. świeże pomidory, ziemniaki);
• żywność zawierająca przetworzone GMO (np. koncentraty zup z pomidorów, frytki mrożone);
• żywność produkowaną z zastosowaniem GMO (np. chleb pieczony z wykorzystaniem transgenicznych drożdży, piwo produkowane z zastosowaniem drożdży transgenicznych);
• produkty żywnościowe pochodne GMO, lecz nie zawierające żadnych komponentów transgenicznych (np. olej rzepakowy otrzymywany z transgenicznego rzepaku).

Przykłady modyfikacji

Modyfikacji genetycznej podlegają przede wszystkim rośliny, które mają duże znaczenie gospodarcze. Ich genom jest zmieniany po to, aby rośliny te miały pożądane przez człowieka cechy (np. większą trwałość i odporność na herbicydy czy szkodniki, podniesienie cech jakościowych, intensywniejszy kolor w przypadku roślin ozdobnych itd.). Około 60 gatunków roślin mających znaczenie dla człowieka, zostało zmodyfikowanych genetycznie.

Kukurydza modyfikowana genetycznie jest bardziej odporna na owady, bowiem ma wszczepiony specjalny gen odpowiedzialny za wytwarzanie białka, które jest śmiertelne dla owadów (po spożyciu przez owady tej kukurydzy gen niszczy ich przewód pokarmowy). To białko działa tylko i wyłącznie na szkodniki, a na człowieka już nie. Dodatkowo, z takiej kukurydzy uzyskuje się substancje używane do wyrobu leków bądź szczepionek.
Ziemniaki GMO mają zwiększona zawartość skrobi, są bardziej odporne na wirusy, herbicydy i stonkę ziemniaczaną, mają zwiększoną trwałość, są także słodsze dzięki wprowadzeniu genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka. W tych ziemniakach jest także mnie substancji szkodliwych dla człowieka niż w niemodyfikowanych.
Tuskawki GMO są bardziej odporne na mróz, a także słodkość ich owoców jest wyższa.
Pomidory GMO mają większą trwałość, ich barwa jest intensywniejsza, a skórka cieńsza.
Rzepak GMO jest bardziej odporny na stosowane herbicydy. Mają także zmniejszoną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i jednocześnie większą zawartość kwasu lauronowego.
Ryż GMO ma zwiększoną produkcję beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A. W ryż zostały wszczepione geny pochodzące z żonkila. Taki zabieg miał na celu rozwiązanie problemu braku witaminy A u dzieci ze Wschodniej Azji.
Sałata GMO może produkować szczepionkę na zapalenie wątroby tupu B. Zjedzenie sałaty może więc być jednoznaczne z zaszczepieniem się.
Pszenica GMO ma zwiększoną zawartość glutenu, co przekłada się na lepszą jakość mąki.

Na chwilę obecną nie ma żadnych badań wskazujących na to, że żywność genetycznie modyfikowane negatywnie wpływa na organizm. Nie ma jednak też badań, które wskazują na jej całkowitą nieszkodliwość. Dlatego też dyskusja na temat GMO będzie jeszcze długo trwała.

Sabina Sosnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *