Ile tak naprawdę soli ci potrzeba?
Przeciętny dorosły człowiek spożywa o wiele więcej, niż jego organizm potrzebuje. Na ogół jest to ok. 9 g (2 łyżeczki soli na dzień), w czasie gdy zalecana dzienna porcja na spożycie soli (według standardów Światowej Organizacji Zdrowia), to 6 g na dzień. Lekarze i specjaliści od żywienia są przekonani o szeregu niebezpiecznych dla zdrowia powikłań wynikających właśnie z przekraczania tej dawki.
Gdzie ta sól, czyli stop dla soli!
Warto wiedzieć, że sól dostarczamy nie tylko podczas gotowania w domu i doprawiania (z solniczki do smaku). Czasem, a nawet znacznie częściej niż czasem, pochłaniamy ogromne ilości soli w produktach gotowych (wszelkiego rodzaju długo przydatne dania z puszek, woreczków, mrożone).
Sól jest przecież znakomitym konserwantem. Każdy przeciętnie dbający o zdrowie człowiek powinien zainteresować się jaki jest skład soli w produktach przetworzonych. Warto też unikać słonych zakąsek, chipsów, czy mocno przetworzonych kupnych wędlin, sosów i majonezu. Jeśli chodzi o zawartość soli w produktach gotowych, jest też zła nowina dla miłośników kostek bulionowych (aż 60% – sól), koncentratów sosów (15%), wędzonego łososia (5%), gotowanego łososia i szynki (po 4%).