Bakalie pokryte parafiną
Dużą popularnością cieszy się pokrywanie suszonych owoców warstwą parafiny. Ta mieszanina węglowodorów, wydzielana z ciężkiej frakcji ropy naftowej, budzi kontrowersje środowisk naukowych. Wiele osób zaleca, aby przed konsumpcją bakalii, opłukać je w ciepłej wodzie.
Bakalie źródłem błonnika
Bakalie łączą w sobie walory smakowe ze zdrowotnymi. Stanowią bogate źródło błonnika, który pobudza perystaltykę jelit. Suszone śliwki poleca się osobom, które cierpią na zaparcia. Warto jednak pamiętać, iż roślinne włókna mogą przynieść efekt odwrotny do zamierzonego, jeśli nie będziemy pić wystarczających ilości wody. Po bakalie powinny sięgać osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Te smakołyki służą utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Suszone owoce – oczyszczanie organizmu
Suszone owoce pełnią funkcję detoksykacyjną. Pozwalają usunąć z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Warto pamiętać, iż wspomniane substancje często kumulują się w organach i prowadzą do rozwoju chorób nowotworowych.
Bakalie – składniki mineralne
Osoby, które chętnie konsumują bakalie, rzadziej zmagają się z anemią. Suszone owoce stanowią bogate źródło potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Jednocześnie bakalie pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Osoby, które spożywają suszone owoce, cieszą się dobrą cerą, mocnymi włosami i paznokciami.
Choć bakalie stanowią źródło cennych składników odżywczych, należy pamiętać, iż niektóre z nich zawierają konserwanty i parafinie. W związku z tym warto przyjrzeć się składowi produktu, zanim wrzucimy go do koszyka.
Magdalena Kukurkowska