Napary i maseczki z mniszka lekarskiego służą jako remedium na tłustą cerę, trądzik i szybko przetłuszczające się włosy. Młode liście mniszka są często składnikami sałatek i różnych potraw. Zbierane w maju i czerwcu można przeznaczyć na syrop mniszkowy, o działaniu przeciwkaszlowym i przeciwzapalnym.
Stokrotka – piękna i zdrowa
Stokrotki pojawiają się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami wiosny i już wtedy można je zbierać. Są pomocne przy zatruciach i zaparciach, usuwając szkodliwe toksyny z organizmu. Działają łagodząco i odkażająco przy przemywaniu skaleczeń lub oczu w czasie zapalenia spojówek.
Pomagają też na przeziębienia. Do tego stokrotki są całkiem smaczne – mają lekko kwaskowy smak. Mogą być ozdobą wielu potraw i sałatek na każdym stole.
Brzoza – drzewo, które leczy
Liście, pączki, kora, a nawet sok z brzozy, mają właściwości lecznicze. Pojawiające się wiosną pączki oczyszczają organizm z toksyn, działają antyseptycznie, moczopędnie i napotnie.