Najnowsze Zdrowie

Uczep trójlistkowy – niedoceniona roślina w walce z trądzikiem

uczep trójlistny

Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm) - Figure from Deutschlands Flora in Abbldungen at http://www.biolib.de, domena publiczna od śmierci twórcy minęło ponad 100 lat

W przypadku uczepu trójlistkowego mamy do czynienia z rośliną zielną, która kwitnie w sierpniu. Choć występuje w różnych częściach Polski – niziny, tereny górskie, wciąż pozostaje mało rozpoznawalna. Tymczasem uczep trójlistkowy stanowi źródło cennych substancji, które mogłyby znaleźć zastosowanie przy leczeniu niektórych chorób dermatologicznych.

Choć w Polsce wciąż nie docenia się uczepu trójlistkowego, nasi sąsiedzi chętnie korzystają z jego dobrodziejstw. Ta roślina zielarska cieszy się duży zainteresowaniem wśród Rosjan i Słowaków, którzy chętnie wykorzystują ją w leczeniu chorób skóry i dróg moczowych.  Uczep trójlistkowy znajduje się w obrocie w postaci suszu, suplementu diety i olejku do ciała.  Produkty zawierające to cenne zioło można kupić w sklepie zielarskim lub za pośrednictwem internetu.

Prozdrowotne właściwości uczepu trójlistkowego

Za prozdrowotne właściwości uczepu trójlistkowego odpowiadają głównie substancje takie jak flawonoidy, gorycze, garbniki, kwasy organiczne i mangan.  Z dobrodziejstw tej rośliny zielarskiej mogą korzystać zarówno dorośli, jak  i dzieci.  Jedynie kobiety w ciąży powinny unikać uczepu.

Uczep trójlistkowy jest nieoceniony przy leczeniu zmian skórnych, ponieważ zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym.  Szczególnie poleca się go osobom, które zmagają się z łuszczycą i trądzikiem.  Zima sprzyja powstawaniu czyraków, które są odporne na działanie kosmetyków przeciwtrądzikowych. Czyraków nie należy wyciskać, ponieważ można doprowadzić do poważnej infekcji skóry. Czasem konieczne jest ich usunięcie chirurgiczne, przy czym mniejsze zmiany mogą ustąpić dzięki wykorzystaniu uczepu trójlistkowego.  Tę roślinę zielarską poleca się także wszystkim osobom borykającym się z łupieżem i łojotokowym zapaleniem skóry głowy.

Uczep trójlistny – wsparcie w walce z problemami dermatologicznymi

 Olejek uczepowy stanowi nieocenione wsparcie w przypadku walki z nadmierną suchością skóry.  Regularnie stosowany przywraca jędrność i elastyczność, a także likwiduje zaczerwienienie oraz świąd.  Warto nanieść go na skórę także w przypadku poparzeń słonecznych i zmian alergicznych.  Można go z powodzeniem stosować także w roli środka do demakijażu. Olejek uczepowy ze względu na swoją formułę doskonale rozpuszcza podkład i tusz, także ten wodoodporny.

Napar  z uczepu trójlistkowego ukoi nerwy

Martwisz się problemami w pracy, a może dopadł cię stres związany ze ślubem? Poczujesz się lepiej, gdy skorzystasz z kąpieli z naparem z uczepu trójlistkowego.  Wykazano, iż substancje zawarte w tej roślinie zielarskiej wykazują działanie uspokajające.  Uczep trójlistkowy jest również sprzymierzeńcem wszystkich osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Pobudza perystaltykę jelit i zapobiega dokuczliwym zaparciom.

 

Suplementy diety zawierające ekstrakt z uczepu trójlistkowego warto przyjmować w sezonie grypowym, ponieważ roślina ta dostarcza wielu cennych składników wzmacniających naturalną odporność organizmu. Ponadto kąpiele z dodatkiem uczepu są zalecane wszystkim tym, którzy na co dzień zmagają się z bólami stawów o podłożu reumatycznym.

Źródło zdjęcia: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm) – Figure from Deutschlands Flora in Abbldungen at http://www.biolib.de, domena publiczna od śmierci twórcy minęło ponad 100 lat

Irmina Cieślik

Komentarze (3)

eve

6 lat temu

tak to prawda ziololecznictwo bylo znane juz dawno przez nasze babcie ,ziola sa dobre na wiele schorzen i cudowne w kosmetyce ,ja jeszcze nie slyszlam o uczepie trojlistkowym chociaz chyba ze spacerow kojarze to rosline ,widac ze niezle ziółko!

majra2601

6 lat temu

O korzystnym działaniu wielu ziół i roślin wiedziały już nasze babcie i prababcie. W dzisiejszych czasach kiedy wszystkie kosmetyki są powszechnie dostępne wiele osób zapomina o tym jak wiele zawdzięczamy roślinom, które nas otaczają. Coraz bardziej modne staje się stosowanie różnych płukanek ziołowy na włosy, picie naparów np. z pokrzywy, stosowanie naturalnych olejków w codziennej pielęgnacji itd. O uczepie trójlistkowym nie słyszałam wcześniej a szkoda bo z tego co wyczytałam w artykule ma on bardzo szerokie zastosowanie. Najbardziej zaciekawiła mnie forma olejku, która oprócz demakijażu twarzy miałby zbawienny wpływ na naszą cerę.

pati25

6 lat temu

O.Znowu coś nowego.Takie wspaniałe zioło.I takie super działanie.Muszę koniecznie kupić

Zostaw komentarz