Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Śledzik musi być czyli ostatki!

śledzik

Ostatki to zakończenie karnawału i szansa na ostatnią zabawę przed okresem postu. Śledzik to bez wątpienia danie, które króluje na polskich stołach. Na ostatki warto przygotować pyszne potrawy ze śledzia.

Koniec karnawału czyli śledzik na stół

Według tradycji, śledzika przyrządza się we wtorek, przed Środą Popielcową. Choć to właśnie okres postu kojarzy nam się z potrawami mięsnymi, dawniej ostatki były pewnego rodzaju pożegnaniem z potrawami mięsnymi, w rezultacie czego przygotowywano dania, ze śledziem na czele. Do dziś to bardzo popularny gatunek  ryby, serwowany w różnej postaci. Poniższe przepisy pozwolą na przygotowanie pysznego śledzika.

Śledzik w śmietanie

Składniki:
500 g śledzi
2 cebule
sok z 1 cytryny
1 jabłko
1 szklanka kwaśnej śmietany
pieprz
sól
cukier
natka pietruszki
woda
mleko

Przygotowanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie. Następnie obieramy je ze skóry i zalewamy mlekiem, pozostawiając na godzinę. W międzyczasie kroimy cebulę w półplasterki, jabłko ścieramy na tarce i skrapiamy je sokiem z cytryny. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odcedzone śledzie wykładamy na półmisek, dodajemy cebule z jabłkiem i polewamy śmietaną. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Śledzie po cygańsku

Składniki:
400 g filetów śledziowych
4 ogórki konserwowe
2 cebule
6 łyżek ketchupu
4 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka cukru
1 łyżka przyprawy do zup w płynie

Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie przez godzinę. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Odsączone śledzie kroimy w paski. Ketchup, olej oraz musztardę mieszamy i doprawiamy przyprawami. Łączymy sos z cebulką i ogórkiem. Śledzie układamy na półmisku i polewamy sosem.

Śledzik po grecku

ryby

Składniki:
400 g filetów śledziowych
400 g marchewki
400 g cebuli
10 g rodzynek
1 opakowanie przecieru pomidorowego
1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:
Marchew gotujemy w całości na półtwardo. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Na rozgrzanym oleju dusimy cebulkę, dodając marchew, przecier rodzynki. Śledzie kroimy w paski i mieszamy z przygotowanym sosem. Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce.

Katarzyna Antos

Komentarze (4)

pati25

5 lat temu

Uwielbiam śledzie.W Środę Popielcową i w Wielki Piątek to u mnie obowiązkowe danie.Taki śledzik w śmietanie i ziemniaki w koszulkach ( tzw pulki ).W ostatki niekoniecznie

majra2601

5 lat temu

Rzadko jadam śledzie i jakoś nigdy specjalnie ich nie przygotowałam. Z wyżej wymienionych przepisów wypróbowałabym śledzia w śmietanie. Ketchup, przecier pomidorowy i rodzynki ze śledziem… Jakoś nie moje klimaty 🙂

sirena46

5 lat temu

Śledzik to podstawa ostatków. W moim rejonie w Podkoziołek jada się śledzia.
Śledzik jest smaczny i zdrowy, a te przepisy znam, ale nie wszystkie przyrządzałam.

Mindi

5 lat temu

Przepisy chętnie wypróbuję bo lubię śledzika 🙂 Jednak śledź kojarzy mi się z popielcem albo z piątkiem. W ostatki w moim domu się je tłusto: krokiety z barszczykiem czerwonym i chrusty.

Zostaw komentarz