Ostatki to zakończenie karnawału i szansa na ostatnią zabawę przed okresem postu. Śledzik to bez wątpienia danie, które króluje na polskich stołach. Na ostatki warto przygotować pyszne potrawy ze śledzia.
Koniec karnawału czyli śledzik na stół
Według tradycji, śledzika przyrządza się we wtorek, przed Środą Popielcową. Choć to właśnie okres postu kojarzy nam się z potrawami mięsnymi, dawniej ostatki były pewnego rodzaju pożegnaniem z potrawami mięsnymi, w rezultacie czego przygotowywano dania, ze śledziem na czele. Do dziś to bardzo popularny gatunek ryby, serwowany w różnej postaci. Poniższe przepisy pozwolą na przygotowanie pysznego śledzika.
Śledzik w śmietanie
Składniki:
500 g śledzi
2 cebule
sok z 1 cytryny
1 jabłko
1 szklanka kwaśnej śmietany
pieprz
sól
cukier
natka pietruszki
woda
mleko
Przygotowanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie. Następnie obieramy je ze skóry i zalewamy mlekiem, pozostawiając na godzinę. W międzyczasie kroimy cebulę w półplasterki, jabłko ścieramy na tarce i skrapiamy je sokiem z cytryny. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odcedzone śledzie wykładamy na półmisek, dodajemy cebule z jabłkiem i polewamy śmietaną. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Śledzie po cygańsku
Składniki:
400 g filetów śledziowych
4 ogórki konserwowe
2 cebule
6 łyżek ketchupu
4 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka cukru
1 łyżka przyprawy do zup w płynie
Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie przez godzinę. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Odsączone śledzie kroimy w paski. Ketchup, olej oraz musztardę mieszamy i doprawiamy przyprawami. Łączymy sos z cebulką i ogórkiem. Śledzie układamy na półmisku i polewamy sosem.
Śledzik po grecku
Składniki:
400 g filetów śledziowych
400 g marchewki
400 g cebuli
10 g rodzynek
1 opakowanie przecieru pomidorowego
1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Marchew gotujemy w całości na półtwardo. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Na rozgrzanym oleju dusimy cebulkę, dodając marchew, przecier rodzynki. Śledzie kroimy w paski i mieszamy z przygotowanym sosem. Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce.
Katarzyna Antos