Zielona herbata
Jest najstarszą spośród herbat, najczęściej spożywaną w Azji. Zielona herbata przeżywa też swój okres popularności w Polsce. Liście zielonej herbaty są zbierane, suszone i podgrzewane, co zapobiega ich dalszej fermentacji i pozwala zachować właściwości świeżych liści.
Zielona herbata ma bardzo wiele gatunków. Jej napar jest żółtozielony, o delikatnym zapachu i wyraźnym, niekiedy gorzkim smaku. Dla polepszenia walorów smakowych często wzbogaca się ją dodatkami z suszonych owoców lub kwiatów. Zieloną herbatę można parzyć wielokrotnie, uzyskując za każdym razem inny smak napoju i jego właściwości. Pierwsze parzenie, zwłaszcza trwające do trzech minut, uwalnia teinę i garbniki, co działa pobudzająco i orzeźwiająco. Kolejne napary mają właściwości uspokajające i relaksujące.
Właściwości zielonej herbaty:
- działa pobudzająco (przy pierwszym parzeniu) i uspokajająco (przy kolejnych parzeniach)
- obniża ciśnienie krwi i pobudza krążenie
- wzmacnia naczynia krwionośne
- zawiera witaminy: C, E, B, sole mineralne, garbniki
- pobudza wydzielanie toksyn z organizmu i działa moczopędnie
- przyśpiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu
- przemywanie powiek wspomaga leczenie zapalenia spojówek
- ma właściwości przeciwutleniające
- zapobiega chorobie wrzodowej i neutralizuje nadkwaśność i zgagę.