Herbata czerwona

To herbata półfermentowana, która doskonale sprawdza się w odchudzaniu. Swój czerwony kolor i ziemisty smak zawdzięcza krótkiemu procesowi fermentacji. Najbardziej znaną czerwoną herbatą jest Pu-Erh, czyli herbata chińskich cesarzy z prowincji Yunnan. W przeciwieństwie do innych czerwonych herbat, Pu-Erh dojrzewa w procesie fermentacji nawet przez okres 60-ciu lat. Czerwona herbata wspomaga odchudzanie przez naturalne spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.

Właściwości czerwonej herbaty:

  • pobudza soki trawienne
  • stymuluje pracę jelit
  • reguluje przemianę materii
  • obniża poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • usuwa toksyny z organizmu
  • zawiera witaminy: C, E, P, ważne minerały, flawonoidy, alkaloidy i garbniki oraz olejki eteryczne
  • ma małą ilość kofeiny i taniny.
  • M. Witczak