Podczas przyjemnego spotkania towarzyskiego zjemy więcej niż w czasie samotnej kolacji przed telewizorem. Ludzie mają też większą tendencję do spożywania zdrowej żywności podczas przeżywania pozytywnych emocji. Z kolei przeżywając negatywne emocje cześciej sięgają po tzw. „śmieciowe” produkty. Niektóre osoby poprawiają sobie nastrój za pomocą jedzenia, zwykle – słodyczy.
Jak poznać taki stan i jak radzić sobie z takimi sytuacji?
Zadajmy sobie często pytanie o przyczynę, dla którego sięgamy po jedzenie. Czy jest nią głód, czy właśnie „zajadanie smutku”? Co odczuwamy po takim posiłku: zaspokojenie głodu czy ulgę psychiczną? Dzięki temu będziemy wiedzieć, z czym walczyć.
Serdecznie zapraszamy do lektury kolejnej części wywiadu!
Anna Cwojdzińska prowadzi prywatny gabinet psychoterapeutyczny, współpracuje z poznańskimi poradniami zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży oraz z Ukojeniem – Centrum Dobrego Samopoczucia w Poznaniu. Jest autorką licznych publikacji i bloga dla profesjonalistów psychoterapii.
Pani Anna prywatnie jest wielbicielką kotów.