Właśnie ta wysoka skuteczność wyróżnia Body Jet na tle innych, konkurencyjnych urządzeń. Skuteczność tę zapewnia wykorzystanie innowacyjnej technologii liposukcji strumieniem wodnym (ang. WAL: water-jet assisted liposuction). Polega ona na wypłukiwaniu tkanki tłuszczowej specjalnym roztworem wodnym. Podczas zabiegu, poprzez niewielkie nacięcie w skórze, lekarz wprowadza w tkankę tłuszczową kaniulę z cienkim, ukierunkowanym pulsującym strumieniem roztworu w kształcie wachlarza. Strumień płynu wnika w przestrzeń międzykomórkową i rozluźnia jej strukturę, nie niszcząc przy tym tkanki łącznej, nerwów czy naczyń krwionośnych. Jego moc jest podobna do silnego strumienia prysznicowego, w związku z czym nie wywołuje on efektu „rozrywania” tkanki. Podczas infiltracji lekarz wykonuje kaniulą łagodne ruchy podobne do ruchu smyczka, a ta z łatwością prześlizguje się przez tkankę, uwalniając komórki tłuszczowe przeznaczone do usunięcia.
Płynna praca lekarza, bez stosowania siły, zapewnia bezpieczny i bezbolesny przebieg zabiegu. Ruch kaniuli odbywa się w ten sposób, że to płyn wskazuje drogę, a kaniula podąża za nim i penetruje zemulgowaną tkankę tłuszczową. Struktury funkcjonalne, takie jak nerwy i naczynia krwionośne, są przemieszczane przez strumień i w ten sposób nie doznają uszkodzeń mechanicznych. Płyn wraz z wypłukanymi komórkami tłuszczowymi jest następnie usuwany tą samą kaniulą. Dzięki temu nie gromadzi się on w tkance i nie wywołuje obrzęku. Moc strumienia oraz siła ssania może być regulowana i dostosowana do różnej struktury tkanki tłuszczowej. Dzięki delikatnemu działaniu Body Jet utrata krwi jest minimalna.