Najciekawsze patenty dla miłośników czystości w kuchni

5
69
meble kuchenne

Kuchnia jest jednym z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu pod względem czystości. Nic dziwnego, w końcu to tutaj gotujesz, spożywasz posiłki, często też spotykasz się z bliskimi. Jakie sposoby możesz wypróbować, aby utrzymać czystość w kuchni?

Nie zostawiaj tego na drugi dzień

Każdy przynajmniej raz w życiu poszedł spać, podczas gdy w zlewie zalegała wielka góra naczyń. Chociaż wydaje się to banalną radą, nie rób tego! Nie ze względu znane u nas przysłowie: „Co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj”, ale przede wszystkim dla własnego komfortu. Kiedy wstaniesz rano, prawdopodobnie będziesz chciał zrobić śniadanie, a brak czystych naczyń znacznie to utrudni, prawda? Jeśli posprzątasz wieczorem, rano wstaniesz ze świadomością, że będziesz jeść w czystym miejscu. To zawsze działa!

Sprzątaj regularnie

W kuchni szczególnie ważne jest systematyczne sprzątanie przede wszystkim dlatego, że tutaj przygotowuje się posiłki. Nie musisz mieć sterylnych warunków, ale wypada skupić się na powierzchniach, jakie mają kontakt z produktami, które potem jesz. Blat i zlewozmywak są kluczowe, nie zapominaj również o piekarniku, mikrofalówce oraz palnikach czy płycie grzewczej. W przypadku tych miejsc nie można powiedzieć: „Wyczyszczę to następnym razem”. Szkodliwe substancje powstałe w wyniku przesadnej obróbki technicznej nie są najlepszym przyjacielem człowieka, dlatego właśnie tak ważna jest regularność. Które miejsca sprawiają największy problem?

Szafki i szuflady są kluczowe w kuchni, ponieważ trzymasz tam nie tylko naczynia i garnki, ale jedzenie. Przyprawy, makarony, mąki, kasze, przetwory, zapasy to tylko kilka przykładów. Część z tych produktów trudno przechowywać w oryginalnych opakowaniach ze względu na ryzyko wysypywania się, a w konsekwencji bałagan. Jak temu zaradzić? Trzymaj makarony, kasze i przyprawy w osobnych pojemnikach, aby zniwelować ryzyko zabrudzeń. Trzeba również pilnować, aby zabezpieczyć je przed czynnikami zewnętrznymi. Warto posegregować poszczególne kategorie produktów w szafce i zorganizować tę przestrzeń.

Zlew i szafki jako kluczowe miejsca czystości

Jeśli stoisz przed wyborem lub wymianą zlewu do kuchni, możesz pomóc sobie w sprzątaniu, wybierając odpowiedni materiał. Do wyboru masz zlewy m.in.:

  • stalowe,
  • ceramiczne,
  • kompozytowe,
  • szklane.

Najpopularniejsze są stalowe i ceramiczne właśnie ze względu na łatwość czyszczenia i dobrą cenę. Aby ułatwić sobie zmywanie i utrzymać porządek w kuchni, warto zaopatrzyć się w zlew dwukomorowy (ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/24261/) lub chociaż zlew z ociekaczem, by móc odseparować mokre naczynia lub produkty spożywcze.  Jeśli chodzi o czyszczenie zlewozmywaka, trzeba to robić bardzo często, nawet codziennie. Na rynku istnieje dużo produktów do mycia go, dlatego z pewnością szybko znajdziesz mleczka, pasty i inne środki. Dobrze jednak wykorzystać również domowe sposoby, np. sodę oczyszczoną. Używaj także sitek zbierających resztki, a wtedy także twoje rury będą rzadziej zatkane.

Palniki i piekarnik – czyść je dość często

Największą zmorą podczas sprzątania w kuchni są zwykle palniki. Chociaż część z nas posiada już płyty grzewcze, palniki nadal cieszą się dużą popularnością. W zależności od częstotliwości gotowania będziesz musiał ocenić, jak często trzeba czyścić ten element. Ważne jest, aby nie pozostawiać przypalonych resztek jedzenia, ponieważ substancje, które wytwarzają się w procesie nadmiernej obróbki termicznej, są szkodliwe dla naszego organizmu.

Innym elementem problematycznym jest piekarnik. Tutaj również nie możesz pozwolić sobie na zostawienie go brudnym przez dłuższy czas. Pamiętaj jedynie, aby używać odpowiednich środków czystości, które nie są zbyt agresywne. Dobrym, tanim i domowym sposobem w zasięgu ręki jest czyszczenie piekarnika za pomocą sody oczyszczonej. W połączeniu z odrobiną wody da produkt w rodzaju pasty, jaką łatwo można użyć do usuwania brudu.

Lodówka i szafki – rzadziej, ale systematycznie

Rozmrażanie i mycie lodówki do dziś spędza sen z powiek miłośnikom czystości. O ile właściciele nowoczesnych lodówek no frost mogą zapomnieć o ich rozmnażaniu, tak posiadacze starszych modeli nadal muszą poświęcić więcej czasu na dbanie o czystość. Bez względu jednak na to, jaki egzemplarz jest u ciebie, powinieneś regularnie sprawdzać jego stan. Wydaje się to zabawne, bo przecież nawet kilka razy dziennie zaglądasz do lodówki, jak więc można doprowadzić do sytuacji, gdy nie ma w niej porządku?

Okazuje się, że pomimo częstego wyjmowania i wkładania różnych produktów, jest kilka zakamarków, jakie łatwo ominąć. Są to przede wszystkim półki boczne na drzwiach. Znajdują się tam często nie tylko napoje, ale również sosy, słoiki z resztkami, jajka. Nie jest trudno zapomnieć o ich istnieniu, podczas gdy niektórych produktów używasz tylko raz na jakiś czas.

Po kilku tygodniach okazuje się, że w wielu z nich jest pleśń. Należy więc często sprawdzać daty ważności i zużywać na bieżąco produkty. Można też kupować mniejszą ilość jedzenia, ponieważ wtedy nie ma szansy na zepsucie. Jeśli chodzi natomiast o samo mycie lodówki wewnątrz, dobrym pomysłem jest np. używanie octu z wodą lub wody z łagodnym płynem do naczyń.

Tekst partnera

5 KOMENTARZE

  1. Takich praktycznych porad nigdy dość Ciągle poprawiam sposób na zadbaną kuchnię ale parę spraw zawsze jeszcze można udoskonalić. Kuchnia to najważniejsze, serce rodziny 🙂

  2. Lubię mieć czysto w domu, ale jestem tylko człowiekiem i to zupełnie normalne, że czasem brudny garnek przenocuje w zlewie 🙂
    Podobają mi się w kuchni różne pojemniki np. na kasze, makarony. Można kupić naprawdę piękne puszki. I podobają mi się jasne kuchnie.

  3. Bałagan w kuchni to normalna rzecz 🙂 Nie zawsze jest też jak posprzatać od razu. Zdarza się, że zostawiamy naczynia na drugi dzień. Nie ma w tym nic dziwnego.
    A co do praktycznych rozwiązań takich jak słoiczki na przyprawy czy makarony to jestem fanką takich pomysłów. Lubię jak wszystko w kuchni ma swoje miejsce 🙂

  4. Lubię mieć czysto.Nienawidzę jak coś stoi w zlewie.Sprzątam regularnie.Wolę mieć wszystko pochowane w szafkach niż na wierzchu 🙂

    • Ja czasami jestem zmuszona poprosić naczynia, aby poczekały aż wrócę z pracy. Chociaż jeśli jem obiad o normalne godzinie to zawsze myję naczynia. Ale jak przyjdą goście, a po ich wyjściu jestem zmęczona tak że padam na twarz, a rano muszę zrywać się do pracy – to niestety muszą troszkę poczekać 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ