letnie przetwory

Latem ze smakiem zajadamy się świeżymi i soczystymi owocami. Drzewa i krzewy w naszych ogródkach uginają się pod ich ciężarem. Niezapomniany smak lata możemy zachować na dłuższy czas, przygotowując letnie przetwory. Jak smakują owoce sezonowe zamknięte w słoikach?

Owoce sezonowe – pomysł na domowe przetwory

W sezonie letnim nie brakuje pysznych owoców, takich jak czereśnie, brzoskwinie, morele, porzeczki czy agrest. Możemy przygotować z nich wyśmienite przetwory, które zachwycą każdego łakomczucha. Słoiczek dżemu czy kompotu, otworzony zimą, przywoła letnie wspomnienia. Przygotowanie przetworów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Domowe przetwory smakują o niebo lepiej, niż te dostępne w sklepach. Oprócz tego są zdrowe i naturalne, więc warto poświęcić czas, na ich zrobienie.

Dżem morelowy

Składniki:

  • 8 szklanek moreli
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 6 szklanek cukru

Przygotowanie:

Morele kroimy w kostkę i umieszczamy w rondlu razem z sokiem z cytryny i cukrem. Całość gotujemy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Nasze weki pasteryzujemy przez 10 minut w gorącej wodzie.

Pijane czereśnie

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 1/3 szklanki brandy
  • 1,4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy syrop ze szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy wydrylowane czereśnie, tylko na 2 minuty. Do syropu dodajemy resztę cukru i gotujemy chwilę. Syrop studzimy i mieszamy z brandy. Do słoików przekładamy czereśnie i zalewamy je syropem. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut. Czereśnie będą idealnym dodatkiem do deserów.

Konfitura agrestowa

Składniki:

  • 600 g agrestu
  • 600 g cukru
  • 3 świeże liście laurowe

Przygotowanie:

Agrest myjemy i kroimy na połówki. Owoce gotujemy w rondelku z cukrem i liśćmi laurowymi. Konfiturę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut. Przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików. Na ich wierchu umieszczamy koła z pergaminu i szczelnie je zakręcamy.

Galaretka z czarnych porzeczek

Składniki:

  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 800 g cukru na 1 l przecieru porzeczkowego

Przygotowanie:

sezonowe owoceUmyte porzeczki przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Rozgotowujemy owoce, mieszając je. Następnie przecieramy porzeczki przez sitko i dopasowujemy ilość cukru do powstałej masy owoców. Przecier gotujemy bez cukru, by odrobinę odparował. Dodajemy cukier i gotujemy, aż galaretka zgęstnieje. Gotową galaretkę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Słoików nie musimy pasteryzować.

Katarzyna Antos