Moc przypraw
Jesienią warto spróbować rozgrzewających przypraw, zamiast tradycyjnego pieprzu. Do zup możemy dodać imbir, cynamon, curry. Przyprawy te nie tylko dodają lekko ostrego smaku, ale poprawiają utlenienie naszej krwi, przez co mają działanie rozgrzewające. Pomagają również w procesie trawienia i transportowania substancji odżywczych w głąb ciała.
Warto rozejrzeć się po straganach: ziemniaki, dynie, fasolkę i inne rośliny strączkowe zmienić w pyszną zupę-krem. Odpowiednio przyprawione, ugotowane warzywa możemy wsadzić do słoiczków i cieszyć się pożywną zupą przez całą jesień i zimę.
Jednym z najbardziej niedocenianych warzyw jest dynia. Ugotowana, rozdrobniona blenderem, pomarańczowa kula jest cennym źródłem witamin i minerałów i wyśmienicie smakuje zarówno na ostro, jak i na słodko. Zagęszczoną zupę wkładamy łyżką do wygotowanych słoików, zakręcamy i gotujemy. Możemy podobnie postąpić z marchewką, fasolką, kalafiorem.
Tak przygotowane danie wymaga jedynie podgrzania i błyskawicznie staje się pełnowartościowym posiłkiem dla osób, które chcą zadbać jesienią i zimą o swoje zdrowie.
Zamiast marynować kolejne słoiki grzybów, ugotuj z nich gęstą zupę z dodatkiem cebulki i przypraw. Będzie jak znalazł na świąteczny stół, można przygotować z nich wyśmienity sos. Nie zapominajmy o zupach!