Pamiętacie powiedzenie: 100% cukru w cukrze? Wbrew pozorom to wcale nie paradoksem. Cukry bowiem znajdują się w różnych pokarmach i to bez konieczności dodawania do nich cukru nam znanego

Cukry, czyli węglowodany, są niezbędne do funkcjonowania organizmu, stanowią bowiem nasze główne źródło energetyczne. Po każdym spożytym posiłku, cukier (glukoza) zawarty w potrawach, wyselekcjonowany jest przez nasz układ pokarmowy i przekazany do krwi, która rozprowadza substancje odżywcze po całym organizmie.

Jak w przypadku wszystkich składników odżywczych, należy dbać nie tylko o to, aby dostarczyć potrzebną ilość węglowodanów organizmowi, ale również żeby nie przesadzić z nimi w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Ilość spożytych cukrów ma szczególne znaczenie przy diecie Montignaca, która opiera się na spożywaniu produktów z małą ilością IG (o tym szerzej w kolejnym artykule).

Co to jest IG?

Indeks glikemiczny (IG) wskazuje, o ile po spożyciu danego produktu podniesie się poziom glukozy we krwi w porównaniu ze wzrostem spowodowanym 50 gramami cukrów. Wartość indeksu glikemicznego jest więc wielkością względną, powstałą w oparciu o prędkość podnoszenia poziomu cukru po spożyciu glukozy. Co to oznacza w praktyce?

Przykład: Jeżeli indeks glikemiczny banana wynosi 70 oznacza to, że po spożyciu tego owocu, poziom glukozy we krwi wzrośnie o 70%, w porównaniu ze spożyciem 50 gram czystej glukozy.