Zmagasz się z zespołem jelita drażliwego i szukasz sposobu na złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości? Doskonałym wsparciem może okazać się dieta IBS. Lekkostrawna, wykluczająca niektóre produkty spożywcze, pomoże uporać się z dyskomfortem. Dowiedz się, co jeść przy IBS i poznaj przykładowy jadłospis.
Na zespół jelita drażliwego uskarża się ok. 14-24% kobiet i 5-19% mężczyzn. Do choroby predysponuje wiele czynników, m.in. genetyka, stres nieprawidłowa flora jelitowa, infekcje. Nie bez znaczenia jest także nieprawidłowe żywienie.
Dieta przy IBS – dlaczego jest ważna?
W związku z tym, że wpływ na powstawanie zespołu jelita drażliwego ma niewłaściwy sposób odżywiania, dieta IBS odgrywa istotną rolę.
–Warto mieć świadomość, że modyfikacja nawyków żywieniowych jest jednym z elementów leczenia choroby – obok stosowania farmakoterapii. To niezwykle istotne, ponieważ nawet 60-80% osób z IBS zgłasza nasilenie objawów po zjedzeniu określonych produktów. Należy zatem wiedzieć, co jeść przy IBS, a czego unikać – mówi Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny, który wie, jaka dieta przy IBS może się sprawdzić.
Co jeść przy IBS, a czego unikać?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, jaka dieta IBS będzie najlepsza w odniesieniu do danej osoby. Lista produktów dozwolonych i zakazanych jest bardzo indywidualna, ponieważ różna może być reakcja organizmu. Niemniej jednak – na podstawie prowadzonych obserwacji u innych osób zmagających się z tym problemem – można wskazać, co jeść przy IBS, a czego bezwzględnie unikać.
Wśród produktów niedozwolonych wymienia się najczęściej:
- żywność typu fast-food,
- słodzone napoje gazowane,
- produkty cukiernicze,
- alkohol.
U niektórych osób dieta IBS powinna wykluczać także niektóre warzywa, nasiona roślin strączkowych. Nie są wskazane też produkty wysokotłuszczowe.
Dieta low-FODMAP – dieta dla osób z IBS?
Przeprowadzona w lutym 2021 roku metaanaliza wykazała, że dieta o niskiej zawartości FODMAP jest odpowiednią dietą dla osób z IBS. Dlatego warto wdrożyć jej zasady, aby zmniejszyć objawy ze strony układu pokarmowego oraz poprawić jakość życia.
W pierwszej fazie należy wykluczyć produkty o wysokiej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Zalicza się do nich m.in.: szparagi, cebulę, buraki ćwikłowe, koper włoski, czosnek, kalafior, gruszkę, mango, twaróg, maślankę, nasiona roślin strączkowych, pistacje, miód. W kolejnych etapach wystarczy tylko ograniczyć ich spożycie.
Dieta lekkostrawna przy IBS – jadłospis
Dieta lekkostrawna przy IBS, połączona z ograniczeniem produktów o wysokiej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli.
Na śniadanie możesz zjeść kanapkę z chudą szynką i kiełkami. Na obiad świetnie sprawdzi się zupa pomidorowa oraz ziemniaki z koperkiem i duszona pierś z kurczaka. Na kolację możesz zjeść duszony ryż z jabłkiem.
Innego dnia możesz jeść bułkę grahamkę z chudą szynką i sałatą, krupnik, paprykę faszerowaną dzikim ryżem.
Pamiętaj jednak, aby – w razie wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości – modyfikować swój jadłospis. Warto zatem zrobić listę produktów zakazanych i dozwolonych – na podstawie subiektywnych odczuć.
Jeśli potrzebujesz wsparcia przy ułożeniu diety przy IBS, możesz podjąć współpracę z dietetykiem klinicznym – a to wszystko bez wychodzenia z domu. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i będziesz mieć pewność, że przygotowany jadłospis będzie w 100% zgodny z założeniami diety lekkostrawnej i low-FODMAP.