Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Gołąbki w różnej odsłonie

gołąbki

Kuchnia polska wyróżnia się smakiem i prostotą. Z podstawowych składników jesteśmy w stanie przygotować smaczne potrawy. Na polskich stołach królują gołąbki, czyli farsz zawinięty w liście kapusty. Dziś prezentujemy gołąbki w różnej odsłonie, nie tylko tej tradycyjnej.

Gołąbki

Znamy i uwielbiamy gołąbki, czyli farsz z mięsa, ryżu i przypraw, zawijany w liście kapusty. Gołąbki to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej i wielu innych państw europejskich. Nawet na Bałkanach przygotowuje się gołąbki, ale z liści winorośli. To niedrogie ale pyszne i sycące danie. W dawnych czasach, było uznawane za potrawę biedniejszych warstw społecznych. Dziś  przygotowujemy je nie tylko z mięsa i ryżu, choć to klasyczna ich wersja jest najbardziej lubiana. Przepisy na gołąbki w różnej odsłonie pozwolą na samodzielne przyrządzenie domowego i pysznego dania.

Tradycyjne gołąbki

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu sypkiego
  • 1 główka kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Kapustę parzymy lub gotujemy chwilę w gorącej wodzie. Oddzielamy liście kapusty. Ryż gotujemy, dodajemy do niego mielone mięso, posiekaną i usmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Farsz nakładamy na liście kapusty, które następnie zawijamy. Gołąbki układamy w garnku. Podlewamy je wodą, by nie przypaliły się podczas duszenia. Gotujemy je przez ok. 1,5 h. Podajemy z sosem pomidorowym.

Małopolskie gołąbki

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 100 g ryży białego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz
  • olej
  • woda

Przygotowanie:

Liście kapusty parzymy wrzącą wodą. Gotujemy kaszę i ryż. Grzyby moczymy, kroimy i smażymy. Do farszu dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu. Podlewamy łyżką oleju i szklanką wody. Pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z sosu, który powstał w naczyniu, dodajemy do niego śmietanę i zagotowujemy. Podajemy  z sosem i ziemniakami.

Gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

gołąbki z kapusty włoskiejLiście kapusty włoskiej parzymy. Grubsze części wystających nerwów liści odcinamy nożem, by można je było swobodnie zwijać. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy ją do mięsa, razem z jajkiem, ryżem i przyprawami. Dokładnie mieszamy farsz i nakładamy go na liście kapusty, które następnie zwijamy. Na spód garnka układamy niewykorzystane liście kapusty, a na nie gołąbki. Zamiast liści możemy ułożyć pokrywkę lub specjalny wkład, do gotowania na parze.  Podlewamy wodą lub bulionem. Na wierzch układamy liście kapusty. Gotujemy  pod przykryciem, na wolnym ogniu przez godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Katarzyna Antos

Komentarze (10)

ewalub

5 lat temu

Bardzo dawno już nie robiłam gołąbków. Może pomyślę o nich w weekend? I zrobiłabym od razu na kilka dni 🙂

Aneczka2015

6 lat temu

Z wymienionych gołąbków małopolskie najczęściej goszczą na moim stole. Jak mam niej czasu to robię ,,szybkie” gołąbki takie bez zawijania :)- też są smaczne 🙂 Oczywiście sos pomidorowy jest obowiązkowy 🙂

linea

6 lat temu

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Na wigilię robię zawsze gołąbki z kaszą gryczaną – jest to też idealna wersja gołąbków dla osób które nie jadają mięsa.
Natomiast gołąbki małopolskie to wersja, której jeszcze nie jadłam i nastepnym razem jak będe robiła gołąbki z pewnością wypróbuję ten przepis.

Emilly27k

6 lat temu

Małopolskie są bardzo dobre, a te suszone grzyby wspaniale smakują. Pati polecam spróbuj.

Danusiate

6 lat temu

U mnie są właśnie dzisiaj na obiad 🙂 Ale takie trochę dla leniwych: bez zawijania.

pati25

6 lat temu

Gołąbki uwielbiam.To jedna z moich ulubionych potraw.Jem takie z ryżem.Małopolskie muszę spróbować.Na pewno są pyszne

filodendron 2

6 lat temu

Bardzo lubię gołąbki zwłaszcza z ryżem to smak mojego dzieciństwa, ale inne też mozna spróbować, ciekawe przepisy.

Emilly27k

6 lat temu

Najlepsze danie polskie gołąbki. Rewelacja polskiej poezji i finezji płynącej z tego dania. Polska tradycja. Sos pieczarkowy, pomidorowy. Lubię jeść z kaszą jaglaną Są może czasochłonne, ale smakują za to wybornie.

Mindi

6 lat temu

Lubię gołąbki ale są dość pracochłonne/ Najczęściej robię z włoskiej kapusty i polewam je sosem pomidorowym, następnym razem spróbuję z sosem pieczarkowym. Małopolskich z kaszą także nie robiłam i nie jadłam, zaciekawił mnie ten przepis.

dulcynea

6 lat temu

Uwielbiam gołąbki , takie małopolskie muszę wypróbować.
Takie z kaszą jęczmienną , nie jadłam jeszcze.
A ślinka mi aż cieknie 🙂

Zostaw komentarz