gołąbki

Kuchnia polska wyróżnia się smakiem i prostotą. Z podstawowych składników jesteśmy w stanie przygotować smaczne potrawy. Na polskich stołach królują gołąbki, czyli farsz zawinięty w liście kapusty. Dziś prezentujemy gołąbki w różnej odsłonie, nie tylko tej tradycyjnej.

Gołąbki

Znamy i uwielbiamy gołąbki, czyli farsz z mięsa, ryżu i przypraw, zawijany w liście kapusty. Gołąbki to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej i wielu innych państw europejskich. Nawet na Bałkanach przygotowuje się gołąbki, ale z liści winorośli. To niedrogie ale pyszne i sycące danie. W dawnych czasach, było uznawane za potrawę biedniejszych warstw społecznych. Dziś  przygotowujemy je nie tylko z mięsa i ryżu, choć to klasyczna ich wersja jest najbardziej lubiana. Przepisy na gołąbki w różnej odsłonie pozwolą na samodzielne przyrządzenie domowego i pysznego dania.

Tradycyjne gołąbki

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu sypkiego
  • 1 główka kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Kapustę parzymy lub gotujemy chwilę w gorącej wodzie. Oddzielamy liście kapusty. Ryż gotujemy, dodajemy do niego mielone mięso, posiekaną i usmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Farsz nakładamy na liście kapusty, które następnie zawijamy. Gołąbki układamy w garnku. Podlewamy je wodą, by nie przypaliły się podczas duszenia. Gotujemy je przez ok. 1,5 h. Podajemy z sosem pomidorowym.

Małopolskie gołąbki

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 100 g ryży białego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz
  • olej
  • woda

Przygotowanie:

Liście kapusty parzymy wrzącą wodą. Gotujemy kaszę i ryż. Grzyby moczymy, kroimy i smażymy. Do farszu dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu. Podlewamy łyżką oleju i szklanką wody. Pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z sosu, który powstał w naczyniu, dodajemy do niego śmietanę i zagotowujemy. Podajemy  z sosem i ziemniakami.

Gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

gołąbki z kapusty włoskiejLiście kapusty włoskiej parzymy. Grubsze części wystających nerwów liści odcinamy nożem, by można je było swobodnie zwijać. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy ją do mięsa, razem z jajkiem, ryżem i przyprawami. Dokładnie mieszamy farsz i nakładamy go na liście kapusty, które następnie zwijamy. Na spód garnka układamy niewykorzystane liście kapusty, a na nie gołąbki. Zamiast liści możemy ułożyć pokrywkę lub specjalny wkład, do gotowania na parze.  Podlewamy wodą lub bulionem. Na wierzch układamy liście kapusty. Gotujemy  pod przykryciem, na wolnym ogniu przez godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Katarzyna Antos