Chrupiące i pachnące gofry to wspaniała propozycja na deser. Domowe gofry zachwycą gości na rodzinnym przyjęciu. Z naszymi przepisami, ich przygotowanie będzie czystą przyjemnością i kulinarną zabawą.
Najlepsze gofry na świecie
Miłośnicy deserów twierdzą, że najlepsze gofry na świecie serwuje się w Belgii. W budkach, rozstawionych na mieście można zjeść chrupiące i złote gofry, z wszelkimi dodatkami. Tradycyjne wafle to pyszny deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Domowe gofry z powodzeniem przygotujemy w naszej kuchni. Nie musimy więc jechać nad morze czy do Belgii. Najlepsze gofry na świecie to te, które sami przygotujemy. Wystarczy sprawdzony przepis, kilka słodkich dodatków i odrobina chęci.
Domowe gofry
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1, 5 szklanki mleka
- 8 łyżek masła
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy przez chwilę mikserem. Dodajemy rozpuszczone masło, mleko i wanilię. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki. Następnie suche dodajemy do mokrych i miksujemy razem ciasto na gofry, na gładką masę. Gofrownicę dobrze rozgrzewamy. Na rozgrzany sprzęt wylewamy masę na gofry i przykrywamy pokrywę. Wafle pieczemy około 5 minut, aż się zarumienią. Studzimy gofry na kratce. Gotowe wafle możemy podawać z cukrem pudrem lub wszelkimi innymi dodatkami.
Pyszne gofry z dodatkami
Złote wafle wyśmienicie smakują, ale z odpowiednimi dodatkami ich smak może być jeszcze lepszy. Tradycyjnym dodatkiem do gofrów jest cukier puder, ale równie dobrze sprawdzi się czekolada lub owocowy sos. Innym uzupełnieniem będzie bita śmietana. Najlepiej jeśli sami przygotujemy ją ubijając śmietanę kremówkę z cukrem. Na bitą śmietanę możemy nałożyć ulubione owoce czy cukrową posypkę. Gofry będą smaczne także z syropem klonowym czy domowym musem owocowym lub konfiturą.
Katarzyna Antos