Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Domowe gofry

wafle

Chrupiące i pachnące gofry to wspaniała propozycja na deser. Domowe gofry zachwycą gości na rodzinnym przyjęciu. Z naszymi przepisami, ich przygotowanie będzie czystą przyjemnością i kulinarną zabawą.

Najlepsze gofry na świecie

Miłośnicy deserów twierdzą, że najlepsze gofry na świecie serwuje się w Belgii. W budkach, rozstawionych na mieście można zjeść chrupiące i złote gofry, z wszelkimi dodatkami. Tradycyjne wafle to pyszny deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Domowe gofry z powodzeniem przygotujemy w naszej kuchni. Nie musimy więc jechać nad morze czy do Belgii. Najlepsze gofry na świecie to te, które sami przygotujemy. Wystarczy sprawdzony przepis, kilka słodkich dodatków i odrobina chęci.

Domowe gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 8 łyżek masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy przez chwilę mikserem. Dodajemy rozpuszczone masło, mleko i wanilię. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki. Następnie suche dodajemy do mokrych i miksujemy razem ciasto na gofry, na gładką masę. Gofrownicę dobrze rozgrzewamy. Na rozgrzany sprzęt wylewamy masę na gofry i przykrywamy pokrywę. Wafle pieczemy około 5 minut, aż się zarumienią. Studzimy gofry na kratce. Gotowe wafle możemy podawać z cukrem pudrem lub wszelkimi innymi dodatkami.

Pyszne gofry z dodatkami

gofryZłote wafle wyśmienicie smakują, ale z odpowiednimi dodatkami ich smak może być jeszcze lepszy. Tradycyjnym dodatkiem do gofrów jest cukier puder, ale równie dobrze sprawdzi się czekolada lub owocowy sos. Innym uzupełnieniem będzie bita śmietana. Najlepiej jeśli sami przygotujemy ją ubijając śmietanę kremówkę z cukrem. Na bitą śmietanę możemy nałożyć ulubione owoce czy cukrową posypkę. Gofry będą smaczne także z syropem klonowym czy domowym musem owocowym lub konfiturą.

Katarzyna Antos

Komentarze (8)

ewalub

3 lata temu

Nie wiem jak smakują gofry w Belgii, ale wiem, że cudownie smaczne są nad naszym morzem 🙂 Nie potrafię na wakacjach nie jeść gofrów

Emilly27k

4 lata temu

Mam maszynkę do robienia gofrów i bardzo lubię je jeść. Jako dodatek dodaję posypaną czekoladę do bitej śmietany lub jogurtu. wersja mniej kaloryczna lub więcej .

eve

4 lata temu

ja lubie gofry, ale nie mam maszynki do ich robienia w domu, dlatego w sezonie letnim chetnie je kupuje, najbardziej lubie z jagodami lub malinami i bita smietana

pati25

4 lata temu

Lubię gofry.Z dzieciństwa pamiętam budkę ,gdzie sprzedawano gofry z bitą śmietaną i owocami,z dżemem.A także posypane tylko cukrem pudrem..Jak jem gofry to bez dodatków,aby nie były tak kaloryczne

Tess

4 lata temu

Lubię gofry. Nie jem często ale jak jest okazja to jem. Sama nigdy nie robiłam bo nie mam urządzenia.

Emilly27k

4 lata temu

Lubię smak gofrów, gdyż czasami je robię. Gofry kojarzy mi się z dzieciństwem. Bita śmietana pasuje idealnie do gofrów. Nie dodaje masła do przepisu i tylu ilości jajek.

Mindi

4 lata temu

Ten artykuł przypomniał mi, że dawno nie robiłąm gofrów. Moja rodzinka będzie bardzo zadowolona gdy jutro będzie dom pachniał tym smakołykiem. Najbardziej lubię gofry latem z bitą śmietaną i jagodami czy poziomkami. A o tej porze z bitą śmietaną i kawałkami ananasa.
Robię według tego przepisu z artykułu ale chętnie wypróbowałabym coś nowego. Dulcyneo, może napiszesz swój ulubiony przepis?

dulcynea

4 lata temu

Uwielbiam gofry, to mój ulubiony deser.
Zbieram przepisy na wafle i ciągle eksperymentuję 🙂

Zostaw komentarz