jedzenie

Żyjemy szybko i brakuje nam czasu na gotowanie. Coraz częściej sięgamy po gotowe dania i produkty, które z łatwością przygotujemy w mikrofalówce. Jednak czy takie jedzenie jest zdrowe?

Szybkie jedzenie

Za pomocą kuchenki mikrofalowej podgrzejemy w błyskawicznym tempie każde danie. Zaoszczędzamy czas, którego mamy coraz mniej. Szybko żyjemy, pracujemy i jemy, co odbija się na naszym zdrowiu. Taki sprzęt pojawia się w większości kuchni. Przygotowane w nim jedzenie nie koniecznie dobrze wpływa na organizm.

Składniki odżywcze

Sposób gotowania w kuchence mikrofalowej sprawia, że nasze dania i produkty zostają pozbawione substancji odżywczych, niezbędnych dla zdrowia. Wkładając do mikrofali pełnowartościowe danie, wyciągamy jedzenie, pozbawione witamin. Ciągłe podgrzewanie posiłków w takiej kuchence negatywnie wpływa na witaminę B12. Jej niedobór może powodować różne zaburzenia. Wartość witaminy B12 spada po gotowaniu w taki sposób, a co za tym idzie spada jej dawka dla odpowiedniego zdrowia.

Plastikowe opakowania

Gotowe dania, które znajdziemy we wszystkich supermarketach pakowane są w plastikowe pojemniki, które można podgrzewać bez problemu w mikrofalówce. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak szkodliwe mogą być takie pudełka. Mogą zawierać one substancje toksyczne takie jak toulen czy benzen, które podczas podgrzewania przenikają  do produktów spożywczych, a później są wchłaniane przez nasz organizm.

Ważne zasady

jedzenie

Aby uniknąć złego wpływu działania mikrofalówki warto zapoznać się z pewnymi zasadami. Należy pamiętać, aby do podgrzewania posiłków używać tylko ceramicznych naczyń a nie plastikowych opakowań. W miarę możliwości podgrzewajmy jedzenie w tradycyjny sposób, co pozwoli zachować wszelkie składniki odżywcze oraz smak potraw. Niech korzystanie z kuchenki mikrofalowej nie będzie naszym codziennym nawykiem, ale ratunkiem w sytuacji, gdzie bardzo się spieszymy. Dbając o zdrowie miejmy na uwadze to co jemy i w jaki sposób przygotowujemy jedzenie.