Dieta antymiażdżycowa

Osoby, u których stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu, z pewnością docenią fakt, iż krewny fasoli stanowi bogate źródło rozpuszczalnego błonnika. Ten ostatni poprawia parametry lipidowe krwi i tym samym chroni nas przed miażdżycą oraz nadciśnieniem tętniczym.

Wysoki indeks glikemiczny

Choć bób dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, nie każdy może go spożywać. Ten smakołyk odradza się diabetykom. Z przeprowadzonych badań wynika, iż krewny fasoli charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Choć poleca się go ciężarnym, kobiety, które zmagają się z cukrzycą ciążową, powinny poszukać innego źródła kwasu foliowego.

Bób kontra anemia

Bób jest sprzymierzeńcem osób, które zmagają się z anemią. Panie, które miesiączkują, są szczególnie narażone na niedokrwistość. Do rozwoju tej choroby przyczynia się niedobór żelaza. Niewiele osób wie, że w syntezie hemoglobiny niezwykle istotną rolę odgrywają cyjanokobalamina i kwas foliowy (witaminy B12 i B9). Ich niedobór, przy prawidłowym stężeniu żelaza, prowadzi do anemii. Jedząc bób, dostarczamy organizmowi witamin z grupy B oraz żelaza.

W związku z tym, iż krewny fasoli stanowi bogate źródło cennych składników odżywczych, nie powinniśmy go unikać. Bób stanowi bogate źródło błonnika, toteż nie zaszkodzi naszej figurze. Warto jednak pamiętać, iż polewając go stopionym masłem, podwyższamy wartość kaloryczną smakołyku.