Zasady „nowej” diety
Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany myślenia i zmiany nawyków. Nie wolno doprowadzić się do takiego stanu, że nadwaga będzie stanowiła zagrożenie dla zdrowia. Trzeba jeść częściej, ale w mniejszych ilościach (najlepiej 5 razy dziennie – 3 większe posiłki i 2 mniejsze) – wpłynie to pozytywnie na metabolizm. Dieta powinna być urozmaicona i jak najbardziej kolorowa – warzywa, owoce, świeże soki, świeże zioła zamiast soli.
Posiłki muszą być tak zbilansowane, aby w ciągu dnia dostarczały wszystkich potrzebnych witamin, makro- i mikroelementów, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców (witamina A, C i E, potas, beta-karoten).
Warto zastąpić pewne produkty innymi, na przykład jeść kaszę zamiast ziemniaków, zioła zamiast soli (poprawi się trawienie), oliwę z oliwek zamiast oleju do surówek(ułatwia przyswajanie witamin i innych składników odżywczych), kefir zamiast śmietany do zup.
W zdrowej diecie nie przewiduje się używania kostek rosołowych, zupek w proszku, nadmiaru alkoholu, soli, kawy i herbaty. Dieta powinna służyć zdrowiu, a nie tylko zbijać kilogramy.