Co jeść?

Kobiety dojrzałe powinny zadbać o to, aby w ich diecie były chude produkty – zamiast tłustego sera wybierać półtłusty lub chudy. Smażone, czerwone mięso można zastąpić chudym, gotowanym lub pieczonym bez tłuszczu. Warzywa (np. kalafior, brokuły, fasolka szparagowa) jeść gotowane, a nie smażone na maśle, z dodatkiem bułki tartej. Lepiej pić wodę mineralną niż mocno słodzone soki z kartoników.

Co jeszcze?

Należy zadbać o zdrowe kości, dlateg warto uzupełnić dietę o potrawy bogate w wapń*: kefiry, warzywa i owoce (najlepiej ze skórką), miód, świeże soki, otręby, jaja, orzechy, kiełki.

W tym wieku należy też dbać o serce, dlatego najlepiej jeść wiele produktów, które będą o nie dbały: tłustych ryb (najlepiej morskich), oleju lnianego (jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3), pestek słonecznika czy dyni i orzechów (kwasy tłuszczowe omega 6) oraz oliwę z oliwek (omega 9).

Jedzenie bogate w antyoksydanty, ktore chronią skórę przed wolnymi rodnikami – z witaminą C na czele, pozwoli nam opóźnić powstawanie zmarszczek. Szczególnie polecane są tu warzywa i owoce.